Önceden hayvan gübresinden ele geçirdiği biyogazla ocakta yemek pişiren Bursalı mucit, sobada ısınan sıcak suyu döşediği tesisatla dolaştırarak 90 metrekarelik evini ısıtıyor.
Bursa’nın İnegöl kazasında, emekli sınıf öğretmeni Mehmet Atlı, sobada ısınan sıcak suyu döşediği tesisatla dolaştırarak, 11 senedir 90 metrekarelik evini ısıtıyor. Mucit öğretmen Atlı, önceden de hayvan gübresinden ele geçirdiği biyogazla mutfaktaki ocakta yemek pişirmişti.
İLK ETAPTA GÜZELCE BİR KOVALI SOBA ALDIM”:
2004 seneninde 28 senelik eğitim öğretim hayatını bitirip emekli olduğunu aktaran sınıf öğretmeni Mehmet Atlı, sobayla yalnızca bir odasını ısıtabildiği evinin tamamını nasıl ısıtabileceğini düşündüğünü ve nihayetinde bir çözüme eriştiğini belirterek, “İlk etapta bir kovalı soba aldım, kovanın yerine 20 litrelik su deposu kurarak işe başladım” diye konuştu. Başta kimsenin bu denli gelişmeler kat edeceğini sanmadığını aktaran öğretmenimiz sözlerine şöyle devam etti..
HANEMİN HER YERİ 25 DERECEYE KADAR ISINIYOR”:
Emekli öğretmen Atlı, “11 sene önce, evin içerisine tesisatı döşedim. Hanem 3 oda, 1 salon, tümüne petekleri de yerleştirdim. Sistemi kurdum, boruları döşedim. Bir kalorifer pompası ve termostat anahtar yerleştirdim. Sobayı yaktm, ısınan su sistemde dolaşınca bütün hane ısındı. 2 sene sonra sobayı değiştirip, sistemi maşinga denilen sobaya bağladım. Maşinga sobayı odun ve kömürle çalışan kombi konumuna getirdim. Hanemin her yeri 2122, hem de 25 dereceye kadar ısınıyor. Fiyatı 2 bin lirayı aşmayan bu sistemi yalnızca kapalı devre ısıtma olarak kullanıyorum. Sıcak su için güneş enerjimiz ve termosifon var” dedi.
ÖNCEDEN DE HAYVAN GÜBRESİNDEN BİYOGAZ ELE GEÇİRMİŞTİ:
Emekli öğretmen Atlı, önceden de hayvan gübresinden ele geçirdiği biyogazla ocakta yemek pişirmişti. Emekli öğretmen, 11 senedir natürel gaz faturası ödemiyor;
PEKİ BİYOGAZ NEDİR: Biyogaz terimi temel olarak organik atıklardan kullanılabilir gaz üretilmesini ifade eder. Diğer bir ifade ile Oksijensiz ortamda mikrobiyolojik floranın tesiri altında organik maddenin karbondioksit ve metan gazına dönüştürülmesidir. Biyogaz elde edinimi temel olarak organik maddelerin ayrıştırılmasına dayandığı için temel madde olarak bitkisel atıklar veyahut hayvansal gübreler kullanılabilmektedir.
Kullanılan hayvansal gübrelerin biyogaza dönüşüm esnasında fermante olarak daha yarayışlı hale geçmesi nedeniyle dünyada temel materyal olarak kullanılmaktadır. Bu arada tavuk gübrelerinden de oldukça randımanlı biyogaz imalatı sağlanabilmektedir. Tavuk gübresinin kullanımı tarım için ehemmiyetlidir. zira bu gübre topraklarda verim emelli kullanılamaz. Topraklarda tuzluluğa kapı aralarlar.
Kullanılamayan bu gübre biyogaza dönüştürüldüğünde yarayışlı bir hal almış olur. Son zamanlarda biyogaz imalatı çok çeşitli çaplarda; tek bir evin ısıtma ve mutfak giderlerini karşılamaktan, jeneratörlerle elektrik imalatına kadar yapılmaktadır.