Ana Sayfa
22 Temmuz 2022 ( 45 izlenme )
Reklamlar

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Nedir? Tedavi Yöntemleri?

Cinsel isteksizlik nedir?

Cinsel isteksizlik veya düşük libido, bir kişinin cinsel konulara olan ilgisinin azalması veya cinsel aktivite için istek kaybı olarak ifade edilebilir. Cinselliğe ilgi, kişinin günlük yaşamına ve vücut fizyolojisine bağlı olarak zaman zaman değişebilmekte ve belirli zamanlarda cinsellikle ilgilenme isteksizliği hissedilebilmektedir. Bu tamamen normal durum uzun sürerse veya psikolojik sorunlara neden oluyorsa klinik olarak tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olarak kabul edilmelidir.

Her iki cinsiyette de cinsel isteksizlik görülebilse de libido kaybı özellikle erkeklerde daha belirgindir. Erkeklerde cinsel isteksizlik gibi fonksiyonel problemler eşlik edebilir. Uzun bir süre boyunca sertleşememe veya mukavemeti koruyamama durumu olabilir.

Erkeklerde Cinsel İsteksizliğin Sebebi Nedir?

Cinsel isteksizlik, belirli yaşam tarzı alışkanlıklarından veya altta yatan bazı sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Bu durum cinsel hoşnutsuzluğun giderilmesinde tedavi yaklaşımının nedene göre belirlenmesi gerektiğini göstermektedir. Erkeklerde cinsel isteksizliğin başlıca nedenleri şu şekilde özetlenebilir:
Hormon Dengesizlikleri: Erkeklerde ana seks hormonu olan testosteron ve türevi hormonların kandaki seviyeleri, kişinin cinsel sağlığını doğrudan etkiler. Bu bağlamda testosteron seviyelerinde bir düşüş yaşayacaksınız; Kişide erektil disfonksiyon, boşalma sorunları ve cinsel isteksizlik gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Yine testesteron eksikliğine bağlı olarak hastalar kısırlık, kas dokusu kaybı, halsizlik gibi farklı klinik semptomlar yaşayabilirler.

İlaç yan etkileri: Bazı tansiyon ilaçları, antidepresanlar, hormon bazlı prostat kanseri tedavileri, kemoterapi ve radyasyon tedavisi, narkotik ağrı kesiciler gibi ilaçlar yan etki olarak cinsel işlev bozukluğuna ve cinsel isteksizliğe neden olabilir.

Genital bölgede girişimsel tedaviler: Prostat veya testis kanseri gibi cerrahi hastalıklar, travmatik yaralanmalar ve cinsel isteksizlik durumlarında operasyon sonrası sorunlar ortaya çıkabilir.

Kronik Hastalıklar: Diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi uzun süredir tıbbi sorunları olan kişilerde cinsel işlev bozukluğu yaygındır.

Uyku Sorunları: Yetersiz veya kalitesiz uyku alışkanlıkları olan kişilerde sekse olan ilgide belirgin bir düşüş yaşanır. Yine obstrüktif uyku apnesi gibi uyku ile ilgili rahatsızlıklarda cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir.

Ruhsal Sorunlar: Cinsel işlev bozukluğu ve düşük libido, depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi psikolojik sorunlarda sıklıkla görülmektedir. Yine düşük libido, günlük yaşamlarında yüksek düzeyde stres yaşayan kişilerin karşılaştığı en yaygın sorunlar arasında yer almaktadır.

Sigara ve alkol tüketimi: Sigara ve alkol tüketimi gibi üreme organlarında fonksiyonel ve dolaşımsal hasara neden olan zararlı alışkanlıkları olan kişilerde cinsel isteksizlik oluşabilir.

Yaşlanma: Başlatma, sürdürme veya orgazm gibi cinsel işlevler yaşla birlikte yaşandığı için cinsel isteksizlik de ortaya çıkabilir.

Egzersiz: Hareketsiz veya aşırı fiziksel aktivite yapan kişilerde sekse olan ilgide belirgin bir azalma görülebilir.

Erkek cinsel isteksizlik nasıl tedavi edilir?

Erkek cinsel isteksizlik problemlerini tedavi ederken öncelikle altta yatan nedeni belirlemek gerekir. Kronik hastalıklarda sağlık sorununun spesifik tedavisi yapılmalı, psikolojik sorunlarda psikoterapi ve sosyal destek kullanılmalı ve gerekirse ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
Bunun dışında kişinin cinsel isteksizliğinden kurtulmak için aşağıdaki önlemleri alması mantıklıdır:
Uygun ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinilmelidir. Özellikle vitamin ve minerallerle ilgili olarak, gerektiğinde vücuda takviye yapmak mantıklıdır. Düzenli ve kişinin fiziksel özelliklerine uygun sıklıkta egzersiz yapmak ve ideal kiloyu korumak önemlidir.
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların tüketimi durdurulmalıdır. Yeterli ve kaliteli uyku alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bu doğrultuda uyku süresine dikkat edilmeli ve ortalama en az günde 7 saat uyumak yeterli olacaktır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kılıçdaroğlu: "13 Şubatta Açıklayacağız" Sefo ve Aleyna Tilki Depremzedeleri Sevindirdi Oyuncu Filiz Taçbaş, CHP'den İzmir Foça Belediye Başkanlığına aday adayı oldu İstanbul Sultanbeyli'de yaşayan bir kadın iki çocuğuyla beraber evin balkonundan atladı.