All News
17 Ocak 2022 ( 448 izlenme )
Reklamlar

Evlilik Sözleşmesi Nedir?

Evlilik Sözleşmesi

Evlilik insanların hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. İnsanın tüm alışkanlıklarını, tüm yaşantısını değiştiren bir olaydır. Ancak evlilik maalesef her zaman mutlu ve istendiği gibi gitmeyebilir. Bu sebeple malların paylaşımı konusunda yasalara başvurulur. İki tarafın ortak olarak yazılıp karar verilmesi gereken kurallara ‘evlilik sözleşmesi’ denir.

Çiftler evlenmeden önce veya nikah sırasında kendi mallarını paylaşma konusunda sözleşme imzalayabilirler. Bu sözleşmeyi iki tarafın da kabul etmesi gerekir. Evlilik sözleşmesinin noter huzurunda onaylanmış olması gerekmektedir. Bu belge tamamen noter tarafından düzenlenmelidir. Bu sözleşme sonucunda her iki tarafın mal rejimini benimsediği şeklinde yazı bulunmalıdır. İster noter huzurunda olsun isterse nikah sırasında olsun iki tarafın da imzaları gerekmektedir.

Bu sözleşme evlilikte kadını korumak için yapılabilir.

Evlilik sözleşmesinin noter huzurunda onaylanmış olması gerekmektedir.

Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Evlilik sözleşmesi evlenmeden ya da nikah sırasında yapılabilir. Ancak nikah sonrasında da evlilik sözleşmesi yapılabilir. Bu durumda eşlerin birlikte yazılı ve imzalı resmi belge sunmaları gerekmektedir. Bu şekiller dışında sözleşme için noter devreye girer. Eşler imzaladıkları belgeyi notere götürür ve noter bu belgeyi imzalar. Ya da noter kendisi sözleşme hazırlar, taraflar da sunulan belgeyi inceler ve kendileri bizzat imzalarlar.

Evliler Mallarının Paylaşımını Nasıl Seçmeli ve Nasıl Karar Vermeliler?

Bu konuda öncelikle iyi bir danışmana başvurmak gerekir. Başvurduğumuz hukukçunun aile hukukuyla yakından ilgilenmiş olması daha iyi olur. Çünkü mal rejimi gündeme geldiğinde büyük sorunlar ortaya çıkabilir.

Kişilerin iyice düşünmeleri ve ciddi olmaları gerekmektedir. Ancak en kolayı mal ayrılığı sözleşmesidir. Bu sözleşme, tarafların malları bağımsız olarak kullanılabilir hale getirmektedir

Edinilmiş Mallar Nelerdir?

Edinilmiş mallar tarafların bedellerini kendileri ödediği veya kendileri kazandıkları mallardır. Bu sebeple bedelini ödediğiniz her türlü mal bu kapsama girebilir. Kişisel mallarınız diğer tarafa ait hiçbir yükümlülük taşımaz, bu sebeple kural olarak kabul edilmiş maldır. Miras kalan mallar size aittir, ancak örneğin bankadaki size miras kalan paraya faiz gelirse, bu edinilmiş mal sayılır ve eşiniz de o paradan hakkını alabilir. Bu durumda edinilmiş mallar çalışma karşılığında alınan maaşlar veya ücretler, sosyal güvenlik kuruluşlarındaki ödemeler, çalışmada yaşanan sorunlar sebebiyle ödenen tazminatlar, kişisel mallara sonradan gelen gelirler veya edinilmiş malların yerine geçen diğer değerler olabilir. Mal rejimi sözleşmesi sırasında kişisel mallara gelen gelirlerin buna dahil olup olmayacağı konuşularak kararlaştırılabilir.

Mal rejimi eşlerden birinin ölümüyle, veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erebilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Şentop'tan Lozan'ın gizli maddesi varmı iddialarına ilişkin yanıt geldi: "Geçici bir anlaşma değil, gizli madde içeremez" "Çocuklarım deniz manzarası olmayan evde yaşayamaz" demişti. Kocasının nafakası da yarıya indi. Alibaba'nın Türkiye'de yapmayı planladığı yatırım hakkında neler biliniyor? Sevgilisi ve üvey annesini ilişki yaşarken yakalayan yıldızın dünyası başına yıkıldı