Ekonomi
06 Temmuz 2022 ( 6 izlenme )
Reklamlar

Fındık üreticisi Trabzon Ticaret Borsası Meclisi Başkanı Sebahattin Arslantürk'ün 'Drakula' sevinci

Fındık üreticisi Trabzon Ticaret Borsası Meclisi Başkanı Sebahattin Arslantürk'ün 'Drakula' sevinci: "'Drakula' olarak bilinen Narenciye Uzun Anten Keçi Böceği, bu yıl fındık bahçelerinde görülmedi; Fındık üreticisi Trabzon'un 'Drakula' sevinci Ticaret Borsası Meclisi Başkanı Sebahattin Arslantürk, 

"'Drakula' olarak bilinen Turunçgil Uzun Anteni bu yıl fındık bahçelerinde görülmedi, etkinliği son derece zayıf." Biliniyor, bu yıl fındık bahçelerinde görülmedi. Başta Karadeniz olmak üzere Türkiye'deki üreticilerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta her yıl milyarlarca ihracat geliri elde ediliyor” dedi.

 Trabzon'un Maçka İlçesi, Esiroğlu İlçesi'nde 2018 yılı Mayıs ayı sonundan itibaren gözlenen narenciye uzun antenli keçi böceğinin hızla yayılmasını ve fındık bahçelerinde şubelerin azalmasına neden olmamak için Trabzon İl Ziraat ve Orman Kurulu bünyesinde bir çalışma yapılmıştır. Halk arasında “Drakula” olarak anılır. Bu kapsamda kirlenen bahçeler önce sökülüp ardından yakılmıştır.  Müdürlük, böceğin kontrol altına alınması için çalışmaların devam edeceğini belirtirken, bu yıl havanın ısınmaması nedeniyle söz konusu böceğin henüz bulunamadığına dikkat çekildi.

" 'Drakula' olarak bilinen bu yıl havaların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle görülmedi, bir tehdittir ve gerekli önlemler alınmalıdır.  Esiroğlu Vadisi'nde yaklaşık 700 hektarlık bir alanı kapladı ve orada maden çalışmaları yapıldı.  Daha fazla büyümesini önlemek için izleme hala devam ediyor.  

"Ayrıca fındığa zarar veren böceklerde yavaş bir hareket görüyoruz ki bu iyi bir şey. Ekinlerimize verilen zararın en aza indirilmesi için gerekli önlemler zamanında alınmalı. Bu yıl iklim hala mevsim normallerinde değil, mevsim normlarının altındadır. Bu böceklerin çiftleşmeleri için ısının belirli bir sıcaklığa ulaşması gerekir. Bunun bir nedeni vardır. Bununla birlikte hava şartlarından dolayı bu dönemde külleme oluşmuş ve bu da fındığın zarar görmesine neden olmaktadır. 

Yetiştiriciye "doğru tarım uygulamalarını zamanında ve yerinde yapmasını öneriyoruz. Günümüzde külleme karşı gerekli önlemleri almasını öneriyoruz" dedi. Öngörülen 700.000 ton civarında çalışmalarında bir geri dönüş çay fiyatlarında ise fındığın fiyatının 45 TL'ye karşılık 50 TL olma ihtimalini öngörüyoruz.  Söz konusu Kurban Bayramı'nın ardından Temmuz ayı ortası veya sonlarında fiyat açıklaması yapılacağı ve beklentinin karşılanacağı haberini alıyoruz” dedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yeni merkez bankası yönetiminin ilk kararı TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanması oldu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore lideriyle görüştü! Türkiye'ye 3. nükleer santral kuruluyor İstanbul'da Soğan Fiyatı El Yakıyor Tarsus Belediyesi'nde kadrolu işçi maaşlarına yüzde 100 zam