Sağlık
23 Temmuz 2022 ( 37 izlenme )
Reklamlar

Fıtık Nedir? (Bel ve Boyun Fıtıkları) Tedavisi?

Fıtık Nedir?
23'ü hareketli olmak üzere "omur" adı verilen 33 kemikten oluşan omurgamız, kasiskelet sistemimizin ana destek elemanıdır.Bu kemikler birbirine sıkı bir şekilde bağlıdır ve aralarında "disk" adı verilen kıkırdak bulunur. 

Omurlar arasındaki diskler hareket esnekliğini artırarak günlük hayatımızda birçok zorlu görevi farkında bile olmadan gerçekleştirmemizi sağlar. Ancak bazı durumlarda omurgadaki bu sistem arızalanabilir. Örneğin boyun ve bel bölgesindeki kaslar uzun süre aynı pozisyonda kalırsa kaslardaki iç gerilim artar ve bu bölgedeki omurganın eğriliği giderek azalmaya başlar.

Fıtık ağrısının yaygın nedenleri?
Günümüzde bel ve boyun fıtıkları giderek daha yaygın hale gelmektedir. Başta hareketsizlik olmak üzere yaşam ve çalışma ortamlarındaki çeşitli faktörlerin etkisiyle omurga hastalıkları artmış ve önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir.

Bel ve Boyun Fıtıklarının Belirtileri Nelerdir?
Bu ağrı sadece sırtta veya boyunda olabilir veya kollara veya bacaklara yayılabilir. Kalçadan başlayıp topuğa doğru ilerleyen ağrıya "siyatik ağrısı" denir. Boyun fıtıkları, bir veya iki kola yayılan ağrıya neden olabilir. 

Bu ağrının en önemli özelliği hareketlerin artması, yatarak veya uyku ile azalmasıdır. Ağrıya ek olarak el/ayakta yanma, uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bu tür ağrı başka nedenlerle de ortaya çıkabilir. Dinlenmekle geçmeyen, gece veya sabah hastayı uyandıran ağrılı durumlarda diğer nedenler araştırılmalıdır. 

Bazı romatizmal hastalıklar, omurilik iltihabı ve bazı tümörler şiddetli sırt ve boyun ağrılarına neden olabilir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede uzman bir doktora başvurulmalı ve gerekli tetkik ve tetkikler yapılmalıdır.

Fıtık tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Bel fıtığı teşhisinde klinik muayene çok önemlidir. Sınavdan sonra bazı testler istenebilir. Günümüzde en yaygın görüntüleme yöntemi “Manyetik Rezonans Görüntüleme” kısaca MR'dır. 

Bu yöntemi kullanarak fıtığın yeri, yüksekliği ve derecesi hakkında çok detaylı bilgiler elde etmek mümkündür. Çapraz ve boyun fıtıklarının akut ağrılı dönemlerinde 12 gün yatak istirahati verilebilir ancak uzun süreli istirahat mümkündür. önerilmez ve hasta yavaş yavaş günlük aktivitelerine başlar. Tedavide sıklıkla fizik tedavi yöntemleri ve ağrı kesiciler kullanılmaktadır.

En sık kullanılan fizik tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
1. Sıcak Uygulamalar,
2. Ultrason,
3. TENS gibi düşük yoğunluklu elektrik akımları,
4. Vakum tedavisi,
5. Masaj,
6. Traksiyon tedavisi,
7. Manuel terapi (manuel terapi),
8. Egzersizler,

Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde cerrahi olarak müdahale şekli defalarca tartışılmaktadır.

Fıtık vakalarının %90'ından fazlasında ameliyatsız tedaviler ile sonuç alınabilmektedir. Ameliyat kararı ancak belirli seçilmiş durumlarda verilebilir. Bu durumlardan ilki güç kaybıdır. Hastanın kolunda veya bacağında ilerleyici güç kaybı veya idrar kaçırma durumunda hemen operasyona karar verilmelidir. Bir diğer önemli kriter ise tedaviye yanıt vermeyen şiddetli ağrı durumlarıdır. Ağrı şiddetli ise ve 45 haftadan uzun sürerse ve giderek kötüleşiyorsa ameliyat kararı verilebilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

'Magnezyum, panik atağı tedavi ediyor' iddiası! Tonsilit nedir belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Akciğer Kanseri, Belirtileri ve Tedavisi Yazın ev ferahlığı için büyük önem taşıyor: KİLİM!