Sağlık
09 Mayıs 2022 ( 21 izlenme )
Reklamlar

Gece Terlemesi Sorununa Dikkat!

Gece Terlemesi Sorununa Dikkat!

Terleme genellikle kişinin vücut sıcaklığına etki eden bir faktör olarak bilinmektedir. Terleme her zaman durumu bu şekilde etkilememektedir. Gece terlemeleri ve ter içinde uyanmanın normal karşılanmadığı bir durum olduğunu söyleyemeyiz. Geceleri sıklıkla şiddetli terleme yaşayan kişilerin bu sorunun altında yatan nedenleri bilmesi gerekir. Menopoz, kalp krizi problemleri, iltihaplanma, hormonal bozukluklar ve kanser gibi sorunlar gece terlemelerine sebep olabilmektedir.

Kadınlarda menopoz öncesinde yaşanan terleme ve sıcak basması sorunlarını araştıran bazı uzmanlar bu belirtileri yaşayan kişilerin yaşamayan kişilere oranla 2 kat daha fazla kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği riskine yakın olduğunu söylenmektedir.

Normal bir insanın vücut sıcaklığı 36,6 derece civarında olması gerekmektedir. Vücudunuzun yapısı gereği kış günü montsuz bir şekilde dışarı çıkarsanız vücudunuz soğumaya başlayacağından titreyerek ısı üretmeye çalışırsınız. Aynı şekilde sıcak bir yaz gününde yürürseniz ya da güneşte oturursanız vücudunuz ısınmaya başlayacaktır bu yüzden vücudunuz terleyerek serinlemeye çalışacaktır. Terleme vücut sıcaklığına etki eden bir faktör olarak görünse bile her zaman durum bu şekilde olmamaktadır.

Gece Terlemeleri Kan Akışını Hızlandırır

Gece terlemeleri kişinin egzersiz yapmış ya da sıcak bir ortamda uyuyormuş gibi vücut sıcaklığında artış olmasından kaynaklanmaktadır. Vücut sıcaklığı artan kişilerin sıcaklık arttıkça kalp atış hızı artmaktadır. Kan damarları genişleyerek ısının vücuda yayılmasına yardımcı olur. Gece terlemesi hafif ve yoğun olabilmektedir. Terleme yaşandıktan sonra kişinin vücudu soğumaya başladıkça titreme başlar.

Kadınlarda genellikle menopoz öncesinde terleme ve sıcak basması gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Vücut yaşlanmaya başladıkça hipotalamusun çalışması daha az hale gelmektedir. Bu durum vücudun sıcaklığının daha sık ve yanlış şekilde artmasına sebep olur.

Gece Terlemesi Kanser Belirtisi Olabilir Dikkat!

Kullanılan bazı ilaçlar gece terlemesine sebep olabilmektedir. Ağrı, osteoporoz, depresyon, anksiyete ve trioid sorunları için verilen ilaçların kullanımından sonra gece terlemeleri yaşanabilmektedir. İlaçların hormonları etkilemesi sebebiyle gece terlemelerine etki edebilir. Gece terlemeleri aynı zamanda lösemi, lenfoma, kemik ve karaciğer kanseri gibi kanser türlerinde erken teşhis için ilk belirtilerden olabilmektedir.

 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sağlık Bakanı Koca: Küresel Covid aşı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil Adet Gecikmesi Neden Olur? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Zatürre aşısı nedir? Zatürre aşısı yaptırılmalı mı? Uyuz Vakaları Artış Gösteriyor: Uzmanlar Halkı Dikkatli Olmaya Çağırıyor