Kanser gelişiminin ana nedenleri çevresel faktörler ve yaşam tarzıdır. Yaşam tarzındaki olumsuz faktörler arasında tütün ve alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, stres ve egzersiz eksikliği (yerleşme) sayılabilir.
Egzersizin önemi;
- Düzenli egzersiz, kronik hastalıkların hem tedavisinde hem de önlenmesinde önemlidir.
- Düzenli egzersiz meme ve kolon kanseri insidansını azaltır.
- Kanser hastalarında yaşam kalitesini ve psikolojik iyilik halini artırır.
- Yaşam kalitesini olumlu katkı sağlar.
- Kanser tedavisi sonrası tamamen iyileşen hastalarda hastalık tekrarını azaltarak yaşam süresini uzatır.
Kanser tedavisi sırasında egzersiz yapılabilir mi?
Kanser tedavisi sırasında egzersiz yapılabilir. Kanser tedavisi sırasında, ilgili doktorun tavsiyelerine göre spor yapmak mümkündür. Egzersiz genel tedavi planının bir parçası olduğunda fiziksel fonksiyon, kas ve kemik yapısı korunur. Stres, kaygı ve uykusuzluk azalır ve bağışıklık sistemi güçlenir.
Kanser tedavisi sırasında egzersiz nasıl yapılmalıdır?
Haftada en az iki gün hafiften başlamalı ve kademeli olarak artırılmalıdır. Ne tür bir egzersiz yapabileceğiniz kanserin türüne ve evresine bağlıdır. Örneğin, tümör kemikteyken ve kemik ağrısı olan hastalarda temas sporları ve yorucu egzersiz önerilmez.
Yüzme bu hastalar için uygun olabilir. Yine, baş dönmesi veya periferik nöropati varlığında koşu bandı ve bisiklete binme gibi denge gerektiren aktiviteler önerilmez.
Kanser tedavisi sırasında egzersiz ne zaman önerilmez?
Ateş 38 derece ve üzerindeyse egzersiz önerilmez. Nötropenide enfeksiyon riskinin yüksek olduğu durumlarda istirahat önerilir. Yine bu süre zarfında halka açık havuzda yüzmek önerilmez. Trombositopenik fazda kanama riskinin arttığı durumlarda istirahat uygundur.