Yaşam
20 Ağustos 2022 ( 24 izlenme )
Reklamlar

Milyonlarca işçi hakkında emsal teşkil eden Yargıtay kararı: Rakip firma için istifa eden işçiye tazminat yok!

Milyonlarca işçi hakkında emsal teşkil eden Yargıtay kararı: Rakip firma için istifa eden işçiye tazminat yok!

Yargıtay, milyonlarca işçiyi etkileyen bir emsal karara imza attı.

Yargıtay, haksız yere istifa edip ertesi gün başka bir işte çalışmaya başlayan işçiye kıdem tazminatı ödenmeyeceğine hükmetti.
İşçi, çalıştığı işyerinde dört yıl boyunca resmi izin ve fazla çalışma ücreti alamadığını ileri sürerek istifa etti ve ertesi gün aynı sektörde faaliyet gösteren başka bir fabrikada çalışmaya başladı. 

Eski iş yerinden taleplerine eli boş dönen işçi, iş mahkemesinde nefes aldı. Davacının çalışanları; Çalışması sırasında fazla mesai yaptığını, yıllık iznini kullanmadığını, resmi tatillerde dahi çalışmaya devam ettiğini ancak kendisine ödenmesi gereken ücretlerin ödenmediğini ve iş sözleşmesinin haksız yere feshedildiğini ileri sürerek talepte bulundu. Davalı bazı ücretlerinin tahsil edilmesini talep etti.


İŞVEREN DAVANIN REDDEDİLMESİNİ İSTEDİ
Davalı işveren ise davacının asgari ücretle çalıştığı, başka bir yerde iş bulduğu için istifa ettiği, kendi isteğiyle işten ayrıldığını iddia ettiği gibi fazla mesai yapmadığı gerekçesiyle davanın reddini istedi. .

YARGITAY DEVREYE GİRDİ
Mahkeme; Davacının iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız olarak feshedildiği kabul edilerek, davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ile yıllık izin haklarının tanınmasına ve fazla mesai, haftalık izin ve genel tatil ücreti taleplerinin reddine karar verilmiştir. Her iki tarafın avukatları karara itiraz edince Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi.

İSTİFA EDENE KÖTÜ HABER
Emsal nitelikte karara imza atan Daire, kenti isteğiyle istifa eden işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmemesi gerektiğine hükmettti. Kararda şöyle denildi: "Davacı, dava dilekçesinde iş akdinin nasıl sona erdiğine ilişkin bir açıklama yapmamış, davalı ise davacının başka yerde iş bulduğu için işi kendi isteğiyle bıraktığını savunmuştur. Dosya arasında bulunan hizmet döküm cetveli incelendiğinde davalı işyerinde iş akdi sona eren davacının bir gün sonra dava dışı başka bir işyerinde işe girişinin yapıldığının görüldüğü, ayrıca yine dosya içinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu işten ayrılış bildirgesinde davacının işten çıkış nedeninin Kod 3 ( işçinin iş akdini haklı neden olmadan feshi istifa) olarak gösterildiği anlaşılmakla davacının işi kendi isteğiyle bıraktığının kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir."

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

2 lise öğrencisinin gizli ölümü! Cesetleri yol kenarında bulundu Tur Midibüsü ile Otomobil Çarpıştı 2 Ölü 24 Yaralı Var Yozgat'ta meydana gelen yolcu otobüsü kazasında 12 kişinin hayatını kaybetmesi büyük bir acı ve üzüntüye yol açtı Bayram tatilinin 9 gün olması sebebiyle villa kiralayacaklara sahte ilan uyarısı!