Öksürük nedir? Nasıl geçer?
Vücut, yabancı maddelerin akciğerlere girmesini önlemek için öksürük refleksini harekete geçirir. Bu nedenle öksürük vücudun gerekli bir tepkisidir. Ancak bazı öksürükler uzun sürdüğünde hem boğaza hem de günlük yaşama zarar verir.
Özellikle solunum yolu enfeksiyonları, nezle ve grip gibi mevsimsel değişikliklerle ortaya çıkan öksürük, bazen hastalığın önemli belirtilerinden biri olabiliyor. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygın olan öksürükleri hafifletmek için bazı basit ev ilaçları vardır.
Öksürüğe neden olan nedir?
Öksürüğün nedenleri öksürüğün türüne göre değişir. Bu nedenle öncelikle öksüren kişinin hangi öksürük tipine ait olduğunu belirlemek gerekir. Üç çeşit öksürük vardır. Bunlardan ilki akut öksürüktür. 3 haftadan kısa süren akut öksürük, en çok soğuk algınlığında görülür. Alt solunum yolu enfeksiyonları, astım, boğmaca, KOAH, bronşit (hava yollarının kalıcı genişlemesi) ve pulmoner emboli (akciğer pıhtıları) ile ortaya çıkan öksürük de akut öksürük olarak tanımlanır.
38 hafta arasında süren subakut öksürük tanımı, akut ve kronik arasındaki öksürükler için kullanılır. Bu öksürük genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, akciğer tümörleri, perikardit (kalp zarı iltihabı) ile ortaya çıkar.
Astım, reflü, tüberküloz, solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklarda 8 haftadan uzun süren kronik öksürük görülür. Bazen virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında öksürük ve ateş görülebilir.
Bu gibi durumlarda, tedavi genellikle antibiyotiklerle yapılır. Kentsel hava kirliliği, havasız ortamlar ve sigara içmek de öksürüğü tetikleyen faktörlerdir. İnsanlarda öksürük, özellikle sigara içerken kronikleşebilir ve bronşlarda kalıcı iltihaplanmaya da yol açar. Öksürük sadece sigara içenlerde değil, sigaraya maruz kalan pasif içicilerde de görülebilir.
Öksürük nasıl geçer?
Doğru bir öksürük teşhisi için öksürüğün süresi, öksürüğün doğası (kuru, ıslak), günün seyri, tıbbi öykü ve tetikleyici faktörler dikkate alınmalıdır. Tüm bu soruların doğru cevapları ve araştırmaları ile öksürüğün asıl sebebini bulmak ve ona göre tedavi yöntemini belirlemek mümkündür.
Nezle ve grip gibi hemen hemen herkesi etkileyen hastalıklarda evde basit yöntemler kullanılabilir. hafifletmek için öksürüğü tedavi edin. Ayrıca öksürükleri gidermek için öksürük şurupları kullanılabilir. Göğüs ağrısı ile öksürük için etkili olan şurupların yanı sıra balgamlı öksürük için balgam söktürücü ilaçlar da alınabilir. Ancak bu ilaçların doktor kontrolünde ve reçete edildiği şekilde kullanılması çok önemlidir. Astım ve KOAH gibi kronik hastalıkları olan hastalarda ortaya çıkan öksürük için bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ara vermeden kullanılmalıdır.