İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Güler, "Zayıf zemin üzerine inşa edilen 812 katlı binaların taşıyıcı sistemlerinde yetersiz betonarme perde duvar kullanıldı."
İTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr.Kadir Güler, Kahramanmaraş ve Adıyaman'daki çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Profesör Doktor. Binaların dayanıklılığını artıran ve yıkılmasını engelleyen 'Giydirme Cephe' sisteminin bulunmadığına dikkati çeken Güler, TOKİ'nin yaptığı, düşey kirişleri sadece perdelerden oluşan tünel kalıp sistemli binalarda herhangi bir hasarın ortaya çıkmadığına dikkat çekti.
“Zayıf Temellere İnşaatı Yapılmış 810 Katlı Binalar Var”
Kadir Güler, zayıf zemin üzerine yapılan binalarda çökme ve ağır hasar meydana geldiğini belirterek, “Zemin katta dükkanlar olduğu için bölme duvar yok, katlar yüksek ve bazen asma katlar yapılıyor, düzensiz ve zayıf zemin, genellikle her iki zemin mekanizmasıyla birlikte ya da binaların tamamen çökmesi söz konusuydu.
Bölgede betonun dayanıklılığının genel olarak düşük olduğuna işaret eden Prof.Dr. Güler, "Kolayca eriyip parçalanabiliyor. Takviyenin işlenmesi her zaman aynıdır, zayıftır. Enine ve yatay donatıların (demir kangallar) kolonlara sarma hareketi yapmadığını ve 90 derecelik kancaların yaygın olması nedeniyle kolayca açılabildiğini gördük.
Ama hem Adıyaman'da hem de Maraş'ta gözlemlediğim, zayıf zemin üzerine yapılmış 812 katlı binalar. Maraş'ta eski Maraş semti, Adıyaman'da şehir merkezi ve bu alanlarda ayakta kalan yapılar var. Şirket, mühendislik hizmetleri sağlamanın önemine yeniden odaklanıyor” dedi.