Tütün kullanımı, dünya çapında önlenebilir kardiyovasküler ölümlerin önde gelen nedenidir. Sigarayı bırakmanın her yaştan insanın sağlığına çok faydalı olduğu gösterilmiştir.
Birçok hastalık için risk faktörü olan sigarayı bırakmak, kronik böbrek yetmezliği gibi çeşitli hastalıkların ilerlemesini de durdurmaya yardımcı olur. Sigarayı bırakmanın yararları, daha önce tütün dumanına maruz kalmanın yoğunluğuna ve süresine bağlıdır. Sigarayı bırakanların daha uzun yaşaması beklenirken, tütün ürünlerinin neden olduğu koroner arter hastalığı, kanser ve çeşitli akciğer hastalıklarına daha az duyarlıdırlar.
Ayrıca bu ürün bağımlılık yapan bir ürün olduğu için herkesin sigarayı bırakması mümkün olmayabilir. Bu durumda doktorlar günde içilen sigara sayısını azaltmayı önerir. Bununla birlikte, sigarayı azaltmanın, tamamen bırakmakla aynı olumlu sağlık etkilerine sahip olup olmadığı hala tartışmalıdır.
Sigara nedir
Sigara, ince bir kağıda sarılmış ve ince kesilmiş, tütün yaprakları ve çeşitli maddeler içeren silindirik bir tütün ürünüdür. Farklı bir tat yaratmak için birçok farklı madde içerebilir. Birçok zararlı madde içeren sigaranın bir ucu yakılır ve diğer ucu içilir ve zehirli duman genellikle akciğerlere çekilir. Sigaralar, hem sigara içenlerde hem de pasif içiciliğe maruz kalan diğer kişilerde kansere neden olabilecek birçok kimyasal ve nikotin içerir.
Sigara içmek nikotin bağımlılığına yol açarak akciğer, gırtlak, ağız, yemek borusu, yutak, böbrek, mesane, pankreas, mide ve rahim ağzı kanseri ve akut lösemi gibi birçok kansere neden olabilir.
Sigaranın zararları nelerdir?
Sigaradaki nikotin de en az eroin kadar bağımlılık yapar. Bu nedenle, nikotin bağımlılığına karşı koymak çok zordur. Sigarada bulunan bol nikotine uyum sağlamak için beyinde ek nikotin reseptörleri oluşur. Bu nedenle, yeterince nikotin alınmazsa, nikotin çekilmesi meydana gelebilir, bu da endişe ve gerginliğe yol açar.
Sigaranın dolaşım sistemi üzerinde ciddi etkileri vardır. Sigara içmek kanın koyulaşmasına ve daha az sıvı olmasına neden olur. Bu nedenle damarlarda pıhtı oluşma riski artar. Beyin, kalp ve bacaklarda dolaşım bozuklukları meydana gelir ve bu da kalp krizi veya felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Bacak damarlarını tıkayabilen sigara içmek, ayak parmaklarının veya ayakların kesilmesine neden olabilir. Hava yollarını da etkileyen sigara dumanı akciğerlerde doku hasarına neden olur. Bu nedenle çeşitli solunum yolu hastalıkları ve akciğer kanseri geliştirme riski de artmaktadır.
Hangi tedaviler sigarayı bırakmaya yardımcı olur?
Sağlık kurumlarının sorumlu birimlerinde sigarayı bırakmayı destekleyecek tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Sigarayı bırakmak için nikotin replasman tedavisi ve bupropion veya vareniklin etken maddeli ilaçlar kullanılmaktadır.
Bu tedaviler nikotin yoksunluğu semptomlarını azaltır. Sigarayı bırakmaya karar vermiş ancak hazır olmayan kişileri beklemek yerine ilaç tedavisine başlanabilir. Özellikle bu bireylerde vareniklin kullanımı nikotin yerine koyma tedavisine tercih edilmektedir.
İlaç tedavisine ek olarak, davranışçı terapi psikologlar veya psikiyatristler tarafından da yapılabilir. Bununla birlikte, davranışçı terapi ve ilaç tedavisinin kombinasyonu sigarayı bırakmada daha etkilidir.
Sigara, bağımlılık yapan bir tütün ürünüdür ve hem kullanan kişiye hem de yakınlarına çok zararlıdır. İçerdiği nikotin bağımlılık yaptığı için sigarayı bırakmak çok zor olabilir. Bu nedenle sigarayı bırakmak isteyen kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurarak profesyonel yardım almaları çok önemlidir.