Sağlık
14 Temmuz 2023 ( 11 izlenme )
Reklamlar

Siroz Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Siroz ölümcül sonuçları nedeniyle sağlığı tehdit eden önemli hastalıklardan biridir. Erken tanının kritik önem taşıdığı sirozda, karaciğerin işlevini yitirmesi durumunda organ nakli kaçınılmaz hale geliyor. 

Peki siroz tam olarak nedir ve belirtileri nelerdir? İşte sirozun nedenleri ve tedavisi hakkında bilmeniz gerekenler...

Siroz Nedir?

Siroz, ileri evre bir karaciğer hastalığıdır. Öncelikle kronik alkolizm, viral hepatit, yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), otoimmün hastalıklar veya belirli genetik durumlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanan uzun vadeli karaciğer hasarından kaynaklanır. Karaciğer hasar gördüğünde yara dokusu oluşturarak kendini onarmaya çalışır.

Zamanla, hasar devam ettikçe, yara dokusu sağlıklı karaciğer hücrelerinin yerini alarak karaciğerin normal fonksiyonlarını bozar. Bu süreç karaciğerdeki kan akışını bozar ve karaciğerin vücuda giren besinleri, hormonları, ilaçları, toksinleri ve diğer maddeleri işleme yeteneğini engeller.

SİROZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Siroz ilerledikçe semptomlar arasında yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı, sarılık (cildin ve gözlerin sararması), kaşıntı, karında sıvı birikmesi (asit), bacaklarda ve ayak bileklerinde şişme (ödem) sayılabilir. . Kolay morarma veya kanama ve zihinsel karışıklık da semptomlardır. 

İleri evrelerde siroz, karaciğer yetmezliği, portal hipertansiyon, karaciğer kanseri ve bir dizi başka sağlık sorunu gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Siroz genellikle tıbbi öykü, fizik muayene, kan testleri, görüntüleme çalışmaları (ultrason, CT taraması veya MRI gibi) ve bazen küçük bir karaciğer dokusu örneğinin mikroskop altında incelendiği bir karaciğer biyopsisinin bir kombinasyonu ile teşhis edilir. .

Siroz tedavisi, altta yatan nedeni yönetmeye, daha fazla karaciğer hasarını önlemeye ve komplikasyonları ele almaya odaklanır. Spesifik duruma bağlı olarak, tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri (alkolden kaçınmak gibi), antiviral ilaçlar, bağışıklık bastırıcılar, semptomları yönetmek için ilaçlar ve ciddi vakalarda karaciğer nakli yer alabilir. Sirozun ciddi bir durum olduğunu ve erken teşhis ve müdahalenin sonuçları önemli ölçüde iyileştirebileceğini not etmek önemlidir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Bahtiyar Cengiz, geçmeyen öksürükler hakkında önemli uyarılarda bulundu; 8 haftayı geçen tüm öksürüklerde bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak, detaylı değerlendirme yapmak ve tedaviye başlamak hayati önem taşıyor” dedi.

Üç haftadan az süren öksürük akut öksürük, üç ila sekiz hafta arası süren öksürük subakut öksürük, sekiz haftadan uzun süren öksürük ise kronik öksürük olarak tanımlanır. Kronik öksürük, göğüs hastalıkları polikliniklerinde sıklıkla karşılaşılan ve çoğu kronik akciğer hastalığı ile bazı akciğer dışı hastalıklarda görülebilen bir semptomdur. En yaygın nedenler arasında üst solunum yolu öksürük sendromu, astım ve gastroözofageal reflü yer alır.

Kronik öksürüğün yüzde 3975'inde tek bir neden bulunur, ancak bazen etiyolojide birden fazla neden rol oynayabilir. Bu nedenle, kesinlikle sistematik bir teşhis yaklaşımı gerektirir. Ancak yaşam kalitesini bozan bu durum yeterince tedavi edilmelidir. 

Kronik öksürük şikayeti ile başvuran her hastada ayrıntılı anamnez alınmalı, fizik muayene yapılmalı ve akciğer grafisi çekilmelidir. Gerekirse bilgisayarlı tomografi, bronkoskopi gibi işlemler yapılmalıdır.


Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gökyüzü kızıla büründü! Toz taşınımının yoğun olduğu 6 ilimiz için "Dışarı çıkmayın" uyarısı İngiliz hükümeti kalça kaldırma ölümleri hakkında Türk yetkililerle görüşmek istiyor Antikor Testi Nedir? ABD'nin Yeni Buluşu: Ayak İzinden DNA Bilgisine Ulaşıyorlar