TÜSİAD Baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç Merkez Bankası’nın son reeskont düzenlemesi ile alakalı ihracatçılarla Cuma günü yapılacak toplantıyı değerlendirdi.
Altınsaç, ihracatçının bu kredileri kullanamadığını, bu yüzden bu toplantıda bu düzenlemenin nasıl modifiye edileceğine dair düşünce alışverişi olacağını söyledi.
Altınsaç konuyla alakalı şunları belirtti:
İhracatta elde ettiğimiz gelirin yüzde 40’ını yerleştiriyoruz artı bu krediyi kullanmak istiyorsak yüzde 30’unu yerleştiriyoruz. Böylece bu miktar yüzde 70 ediyor ve bir ayda ben Döviz almayacağım diyoruz. Uğraştığımız işkolu esasen tamamıyla döviz ile alakalı. Bu da bir başka açıdan bu kredilerin kullanılmaması ile sonuç veriyor. 'Siz bu tür bir uygulamaya gittiniz ama biz esasen bu krediyi kullanamıyoruz. Çünkü bu koşulları yerine getiremiyoruz' diyen bir ihracatçı topluluğu mevcut. Bu tarz bir konunun gündemde olacağını ve düzenin nasıl modifiye edileceğinin konuşulacağını düşünüyorum. Çünkü bu durumuyla uygulanabilir değil.
“Düşük rezervlerimizi harcamaya devam ediyoruz”
Fon akımının yönetilebilmesi amacıyla rezervlerin zayıf olduğunu bildiren Altınsaç, düşük olan rezervlerin harcanmaya devam edildiğini söyledi.
Altınsaç, “Rezervimiz zayıf. Swapı da çıkardığımız takdirde 55 milyar dolarlar zarardayız. 2019’da başlatılıp 2020’de devam eden Merkez Bankası rezervlerinin harcayarak finanse etme çabasını tekrar ediyoruz ve o güne göre daha yükselmiş bir enflasyonumuz var. O güne göre dünyada daha çok sorun var ve rezervlerimiz çok daha düşük. Her şey yolunda gidiyor olsa haftada iki defa biriktirme aşaması olsun diye sıksık bir regülasyona tabi olmayız” diye ekledi.