Ana Sayfa
30 Eylül 2022 ( 28 izlenme )
Reklamlar

Tüp bağlama yöntemi menopozu tetikler mi?

Aile planlaması yöntemlerinden biri olan tüp bağlama yöntemi tıp dilinde tüp ligasyonu olarak bilinmektedir. Yumurtalıklar ile rahim arasında bulunan fallop tüplerinin cerrahi olarak birleştirilmesi dişi üreme hücresi olan yumurtanın rahme inmesini engeller. 

Bu son derece başarılı doğum kontrol yöntemi sezaryen ile veya ayrı bir operasyon olarak laparoskopik olarak yapılabilir. Yüzde 99 koruma sağlayan tüp ligasyonunda, fallop tüpleri kıskaç adı verilen cerrahi bir aletle bükülür ve bağlanır. 

Sperm rahme ulaştıktan sonra döllenmenin gerçekleştiği fallop tüplerine ulaşsa bile o bölgede yumurta olmadığı için döllenme gerçekleşmez. Her yaşta çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda uygulanabilen tüp ligasyonu yöntemi kalıcı bir aile planlaması yöntemidir. 

Tüp bağlama yönteminden sonra kişinin cinsel isteği, adet düzeni ve vücut yapısı olduğu gibi korunur. Bu yöntemle kişi ömür boyu hamilelikten korunabilir.
Tüp bağlama yöntemi nedir?
Tüp ligasyonu veya tüp sterilizasyonu olarak da bilinen tüp ligasyonu, bir doğum kontrol şeklidir. Fallop tüpleri bağlı olan bir kişinin doğal yollarla hamile kalması neredeyse imkansızdır. 

Tüp ligasyonu yönteminin hamileliği nasıl engellediğini netleştirmek için üremenin nasıl gerçekleştiğini ve kadın üreme sisteminin nasıl çalıştığını anlamak gerekir. Dişi üreme sistemi, beyindeki hipotalamus bölgesinin beyindeki hipofiz bezini uyarmasıyla başlar. 

Uyarılan hipofiz bezi LH ve FSH hormonlarını salgılar. Kan dolaşımında görev alan bu hormonlar, yumurtalık rezervine ulaştıklarında oositlerin bir kısmını olgunlaştırır. Olgunlaşan yumurtalar arasında en sağlıklısı içinde bulunduğu folikülü parçalayarak yumurtalıklarla rahim arasındaki bağlantıyı sağlayan fallop tüplerine atılır. Döllenme, yumurtanın fallop tüplerinde erkek üreme hücresinin spermiyle buluştuğunda gerçekleşir. 

Döllenen yumurta hücresi daha sonra rahme göç eder ve embriyo orada gelişimini sürdürür. Tüp ligasyonu yönteminde yapılan işlem, döllenmenin gerçekleştiği fallop tüplerinin cerrahi olarak bağlanmasıdır. Bu nedenle yumurtalık ile rahim arasındaki bağlantı kopar. Yumurta ve sperm bir araya gelemez, bu da hamileliği engeller.

Tüp bağlama yöntemi menopozu tetikler mi?
Tüp ligasyonu yönteminde fallop tüpleri bağlanarak sadece dişi üreme hücreleri olan yumurta ve spermin fallop tüplerinde bir araya gelmesi engellenir. 

Tübüler ligasyon ameliyatından sonra kişinin hormon düzeni değişmez. Bu nedenle menopoza giren kimse yoktur. İnsan normal seyrinde hayatına devam eder. Kişinin cinsel isteğinde, adet döngüsünde veya hormonal dengesinde hiçbir fark yoktur.

Tüp bağlama yöntemi kimler için uygundur?
Aile planlamasında son derece etkili bir yöntem olan tüp ligasyonu kişiyi ömür boyu gebelikten korur. Kişi tekrar çocuk sahibi olmak isterse, mikrocerrahi yöntemi kullanılarak tüp ligasyonu işlemi tersine çevrilse bile kişinin bu işlemden sonra doğal yollarla gebe kalması mümkün olmayabilir. 

Bu nedenle tüp ligasyonu ameliyatı öncesi verilen karar yeniden değerlendirilmelidir. Tüp ligasyonu yöntemi, tıbbi nedenlerle çocuk sahibi olmak istemeyen, bilinçli ve gönüllü olarak buna karar veren kişiler için uygundur.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Milli Savunma Bakanı Akar: Sınırlarımızı korumak için kimsenin iznine ihtiyacımız yok. Adalet Bakanı Bozdağ: Yeni bir infaz uygulamasını gündeme almayı düşünüyoruz Sağlık Bakanı Koca, kanser taramaları için '20 dakikanızı ayırın' çağrısında bulundu. Kimpur 175 milyon TL'lik net kâr elde etti