Türkiye çevresindeki denizlerde bulunan 105 istilacı tür ekosistemi tehdit ediyor
UNDP Türkiye'nin Denizlerdeki İstilacı Yabancı Türlerle Mücadele Projesi Yöneticisi ve Çevre Mühendisi Mehmet Gogle, Türkiye'nin dört bir yanındaki denizlerde tespit edilen yabancı türlerin 105'inin istilacı olduğunu ve bu türlerin sayı ve yayılma hızlarının ekosistemi tehdit ettiğini, istilacı türler olduğunu söyledi. iklim değişikliğinin etkileri artacaktır.
8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü münasebetiyle okyanus ve denizlerdeki istilacı türler ve bunların ekosistem üzerindeki etkilerine değinen Shade, insan kaynaklı çeşitli etkenler nedeniyle türlerin doğal yaşam alanlarını terk ederek yaşamaya başladıklarını söyledi. yeni Sitede "yabancı türler" olarak anılır. Yerli türlere zarar vermeye ve ekonomiyi tehdit ederek çevre sorunlarına yol açmaya başladıklarında bunlara "istilacı yabancı tür" denildiğini açıkladı.
Shadow, okyanuslarda ve denizlerde mikroskobik boyuttan görünür ve dokunsal boyutlara kadar çok sayıda istilacı yabancı türün bulunduğunu ve bu türlerin yeni yaşam alanlarına girdikten sonra çevresel etkilere bağlı olarak yayıldıklarını kaydetti.
“Kirpi balığına örnek vermek gerekirse denizlerimizde bir miktar ısınma var, kirpi balığının beslenmesi için uygun iklim koşulları ve ortam var ve en önemlisi yırtıcı hayvan yok. Bu nedenle aşırı çoğalabiliyor.” Bu tür uygun koşulları bulduğu takdirde daha da kuzeye ilerleyebiliyor. "Şu anda Karadeniz'de kirpi yavruları nadiren rapor ediliyor, ancak bu onların daha kuzeyde soğuk bölgelerde yaşayamayacakları anlamına gelmiyor" dedi.