Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, açıklamalarda bulundu. İhracatçıların taleplerini dile getiren Gültepe, ihracat artışı için gerekli ekonomi politikalarından kur beklentisi ve asgari ücret artışına kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
"İHRACAT DENEYİMLİ"
Mustafa Gültepe, ekonomi politikasında değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Türkiye bir aşağı bir yukarı giderse bu şekilde sorunlar çıkar. İhracat ve ithalattaki artış arasındaki fark büyüktür. İthalat, ihracattan çok daha hızlı artıyor.” Mevcut ekonomi politikaları devam ederse ihracatın düşeceğini söyleyebiliriz. Dün geride kaldı. “Bırakmalı ve yenilik yapmalıyız. Özellikle Eximbank'ın oyun alanını genişletmeyi gerekli görüyoruz, "Bütçeyi artırma isteğini de dile getirdik" dedi.
"Dövizdeki değerlenme tek başına ihracatçıyı kurtaramaz"
İhracatçının yüksek kur istediği haberlerine karşılık Gültepe, "İhracatçı kurun yükselmesini istiyor diyorsunuz. Döviz kurunun olması gerekenden daha yüksek olmasını istemiyoruz. Tek başına kur artışı” ihracatçıyı kurtarmaz. Çünkü ihracatçı 24 istiyor ve emtia fiyatlarındaki artışı girdilerle karşılayamıyor. Bunu istemiyoruz. Enflasyon yükseldiğinde döviz kurunun yükselmesini istiyoruz. Döviz kuru en azından yılın başında 24 civarında olmalı.
Döviz kurunun serbest olmasını istiyoruz. Enflasyonun üzerinde olmasını istemiyoruz. Ancak Türkiye zaten dünyaya sattığı için aşırı değerlenen TL'yi istemiyor. Bu bize “Türkiye'de üretime ve istihdama katkısı olmayacak. Çok değerli bir TL olunca tüm sektörler ihracat kaybı yaşıyor. 'İhracata dayalı ekonomik sistem' çok başarılı oldu" dedi.
"İhracatın korunması için çalışma bekliyoruz"
Mustafa Gültepe, gelecekte ihracatçıların rekabeti sürdürebilmesi ve ihracatı artırabilmesi için yeni ekonomi yönetiminden çaba beklediklerini vurgulayarak, "Özellikle ithalata dayalı sektörlerimiz var. Son iki ayda bankalar ile serbest piyasa arasındaki farkın yüzde 5'e ulaşması ihracatçı için çok büyük bir finansman sorunu. Özellikle ithalata dayalı ihracatçılar için anahtarın açılması büyük sorun. 260 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmemiz için aradaki farkın bir an önce kapanması gerekiyor.
Çünkü çoğu sektör ithalat yapıyor ve ihracata geçiyor. Uygun yatırım kredisi yeniden canlandırılmalıdır. Bakan Şimşek sektörleri dinlesin sonra piyasayı düzene soksun. Yeni ürünler çıkmalı, yatırım yapma isteği, istihdam etme isteği gelmeli. Rekabet gücümüzü korumamıza izin veren bir döviz kuru politikasının dayatılması ve müşterinin fiyat istikrarının yürürlükte olduğunu bilmesi gerekiyor.”
"İLK 5 AYDA 20 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ"
Mayıs ayında ihracatımızın 21,65 milyar dolar olduğunu belirten TİM Başkanı Gültepe, “Avrupa'dan siparişler Uzak Doğu'ya kayıyor. Bunun yüzde 80'i fiyatla ilgili. Artık fiyat rekabeti yapamıyoruz ve bu nedenle pazarı kaybediyoruz.” Kazandık. Özellikle döviz korumasında. Mevduatın serbest bırakılmasından sonra döviz kuru ciddi şekilde düştü ve o dönemde rekabet gücümüzü kaybettik.
Zorunlu sektörler dışında su akışı diğer ülkelere kaydırıldı. Tüm sektörlerin ortalama kaybının %20 olduğunu söyleyebiliriz. İlk beş ayda sadece %0,2'lik bir artış var. 20 milyar dolarlık ihracat kaybı var. Türkiye'nin gücü ve potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
"Asgari ücret en fazla 300400 dolar olmalı"
Temmuz ayındaki asgari ücret zammını değerlendiren Gültepe, "300400 dolar olan asgari ücret seviyesini maksimumda tutabilmeliyiz. 500 lira ödeyebilirsek sürdürülebilir bir noktada kalabilmek için özel çalışmalar yapılması gerekecek yoksa sektör bununla baş edemeyecek.
Geçmişe bakarsak, üretime, yatırıma, ihracat politikasına bakarsak dolar bazında görüyoruz, son 15 yılda 300350 dolar arasında seyrediyor. 500 $'dan itibaren, şirketlerin rekabet güçlerini koruyabilmeleri için teşvikler belirlenmelidir. SSK öncesi teşvikler olabilir