Türkiye 'nin kararlı duruşu meyvelerini veriyor! NATO'ya katılmak isteyen İsveç teröre karşı ilk somut adımı attı
Türkiye, NATO üyesi olmak isteyen İsveç'in, ülkesinin terör destekçilerine karşı somut adımlar atmasını beklerken, İsveç Başbakanı Andersson, NATO Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmede konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Andersson, ülkesinin terörle mücadele yasalarını değiştirdiğini ve bu yasaları sıkılaştırma sürecinin devam ettiğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Stockholm'de bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında iki lider, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği konusunda gündeme getirdiği güvenlik endişelerine değindi.
"ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMIŞTIR"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in Türkiye ile ittifaka katılım başvurusuyla ilgili sorunu çözmek için önemli adımlar attığını söyledi.
"TERÖR HUKUKU DEĞİŞTİRİLMEYE HAZIR"
Jens Stoltenberg, İsveç'in Türkiye'nin endişelerini gidermek için "terörle mücadele yasalarını" değiştirmeye başladığını ve silah ihracatı konusunda yeni mevzuat hazırladığını açıkladı.
“TERÖRLE MÜCADELEYE KATKI YAPMAK İSTİYORUZ”
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, ülkesinin "terörle mücadele yasalarını" değiştirdiğini ve bu yasaları sıkılaştırma sürecinin devam ettiğini söyledi. "1 Temmuz'dan itibaren daha sıkı terörle mücadele mevzuatımız olacak. Terörle mücadeleye katkıda bulunmak istiyoruz. Andersson, İsveç'in bu konudaki güçlü duruşunun tartışılmaz olduğunu söyledi.
TÜRKİYE İKİ ÜLKENİN ÜYELİĞİNE NEDEN KARŞI?
Türkiye'nin duruşu, 1952'den beri üyesi olduğu NATO'nun açık kapı politikasını desteklemektedir. Soğuk Savaş sonrası dönemde, 1999 ve 2004 yıllarında eski Sovyet bloğu ülkelerinin ittifaka katılımını da destekledi. İsveç ve Finlandiya'nın katılmaya karşı çıkmalarının nedeni, bu iki İskandinav ülkesinin Türkiye'nin Desteklemeyenlere karşı verdiği mücadelede yer almış olmalarıdır. Terör ve PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye destek. Türkiye, hem İsveç'in hem de Finlandiya'nın PKK'lıları kabul ettiğini savunuyor. Türkiye, İsveç'in YPG'ye askeri teçhizat ve maddi destek sağladığını ve gündemde kaldığını, bu ülkenin talep ettiği 21, Finlandiya'nın talep ettiği 12 kişinin ise teslim edilmeyeceğini söyleyerek tedirginliğini dile getiriyor.
3 ZİRVE 2830 HAZİRAN'DA YAPILACAK
İsveç, Finlandiya ve Türkiye'den temsilcilerin bir araya geleceği NATO zirvesi 282930 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İspanya'nın başkenti Madrid'de Haziran ayı. Toplantıya NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de katılacak.