Sağlık
14 Şubat 2023 ( 10 izlenme )
Reklamlar

Uzmanlardan Depremden Etkilenenlere Psikolojik Destek Tavsiyeleri

Trabzon Üniversitesi Üniversite Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Fatma Altun Kobul, çocukların ve yetişkinlerin deprem süreçlerine maruz kalma oranlarının farklı olduğuna değinerek, 

“Semptomlar 2 haftadan fazla devam ediyor ve normalleşme sağlanamıyorsa profesyonel psikolojik destek alınması gerekiyor” dedi.

Trabzon Üniversitesi Üniversite Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Fatma Altun Kobul, 10 ilde büyük hasara yol açan Kahramanmaraş depreminden etkilenen vatandaşların afet nedeniyle ruh sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

iş arkadaşı Dr. Kobul, afet sonrası ortaya çıkabilecek kaygı belirtilerinin geçici olduğunu açıkladı.

Kobul, "Aşırı çaresizlik ve güvensizlik duyguları, deprem sonrası müdahalenin temel dayanaklarıdır." Dedi. Kişilerin ani tepki vermesi, günlük aktivitelerinden uzaklaşması, uykusuzluk, iştahsızlık, gerginlik, sinirlilik gibi davranışlar sergilemesi normal ve normaldir. Bu sürecin bir parçasıdır. 

Bunu hepimiz deneyimleyebiliriz; Ancak bireylerde etki düzeyi, yoğunluğu ve şiddetine göre farklı sonuçlar gösterebilmektedir. Yetişkinler olarak, kaygı belirtilerinin olduğunu bilmemiz gerekir. 

Çarpıntı, terleme, titreme ve ölecekmiş gibi hissetme, boğulma hissi bu sürecin normal bir parçasıdır ve geçicidir. İştahsızlık, uykusuzluk ve günlük aktivitelere ilgi kaybı normaldir. Bunun için uyuşturucu ve alkol kullanımını önermiyoruz” dedi.

"Rutin Hayata Dönüş"

Depremden etkilenen insanların öz bakım becerilerinde gerileme yaşayabileceğini ve günlük işlerinden vazgeçebileceğini anlatan Kobul, şunları kaydetti: "Normal rutininize dönün ve faaliyetlerinize devam etmeye çalışın. Haberleri takip etmek için sürekli bir ekran maruziyetine ihtiyacımız olabilir. 

Bu ihtiyaç, çaresizlik duygusu ve bir şeyler yapma ihtiyacı duyan bireylerde doğal olarak ortaya çıkar. Ancak ekran yükünü azaltmak ve rutine dönmeye çalışmak, yapacağımız şeylerden biri. Sevdiklerinizle deneyim ve duygu paylaşımı, sosyal destek ve çevrenizdekilerle ilişkiler koruyucu bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İltihaplı Romatizma Nedir? Belirtileri Nelerdir? Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır? Dudak dolgusu nasıl yapılır? Böbrek Taşı Belirtileri? Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?