Ekonomi
05 Eylül 2022 ( 25 izlenme )
Reklamlar

Yargıtay'dan emsal karar çıktı: Mirastan gelen para, ortak mal sayılmayacak!

Yargıtay'dan emsal karar çıktı: Mirastan gelen para, ortak mal sayılmayacak!

Yargıtay emsal bir karara imza atarken, eşlerden birinin mirasçı olduğu mal veya paranın ortak hesaba yatırılsa dahi şahsi mal olduğuna ve boşanmada mal paylaşımına dahil edilemeyeceğine hükmetti. 

Evlilik için harcandığı kanıtlanamayan ortak hesaptaki tüm fonların davacıya ait olduğu kabul edilecekti.

1984 yılında Bursa'da evlenen çift, ciddi bir geçimsizlik nedeniyle 4. aile mahkemesi kararıyla boşandı. Boşanma kararının kesinleşmesinin ardından davacı, babasından kalan ancak eşiyle açtığı ortak hesaba yatırılan paraya el konulmasını talep etti.

138 BİN TL MİRASIN TAHSİLATINI İSTEDİ
Davacı, davalının eşinin kendisine haber vermeden hesaptan yüklü miktarda para çektiğini belirtmiş ve bu paranın davalı tarafından bilinmeyen bir nedenle harcandığını veya saklandığını iddia etmiştir. Davalının başka bir banka şubesindeki müşterek hesap ve kredi kartlarından yüklü miktarda para çektiğinin sonradan ortaya çıktığını ileri sürerek, fazlalık ile ilgili hakları saklı kalmak kaydıyla 138.000 TL'nin haczedilmesini talep etmiştir. Davalı, davanın reddini talep etmiştir. Dava kısmen kabul edildi. Davalı koca karara itiraz edince Yargıtay 3. Hukuk Dairesi müdahale etti.

HARCAMALARIN ORTAK OLDUĞUNU KANITLAYAMADI
Emsal nitelikte bir karar olan bu kararda; Miras kalan paranın müşterek hesaba yatırılsa dahi şahsi mal olarak kabul edildiği kaydedildi. Kararda şu bilgilere yer verildi: “Davacı, müşterek hesaptaki paranın, merhum babasından miras kalan taşınmaz malın satışından elde ettiği, babasından aldığı ve müşterek çocukları için müşterek hesaba yatırdığı para olduğunu iddia etti. Mahkeme, davalının müteselsil hesabındaki paraya davalı tarafından el konulduğunu, bu paranın taraflarca çocuklarının sünneti için harcandığı ve evliliği için kullanıldığını" davalının savunması kanıtlayamadığı için davanın kısmen kabulüne karar verdi.

"MİRAS, KİŞİSEL MÜLKİYETE AİT BİR MAL KABUL EDİLMİŞTİR"
Bilindiği üzere 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 220/2. Maddeye göre, eşin miras yoluyla veya başka bir şekilde edindiği malvarlığı kişisel mal sayılır. Mahkeme, müşterek hesaptaki paranın davacının merhum babasından miras kalan şahsi mal olduğunu ve müşterek hesaba yatırılmış olmasının bu paranın niteliğini değiştirmediğini kabul etmiştir. Davalı tarafından düzenlenen dosyada belirtilen paranın evliliğe harcandığını ispat edememiştir. Bu itibarla, müşterek hesaptaki paranın tamamının davacının şahsi malı olarak kabul edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, takdirin hatalı olması halinde yazılı olarak verilecek karar usule ve hukuka aykırı olup kararın hukuka aykırı olması gerektiği kanısına varılmıştır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tarsus Belediyesi, ilçenin il olması için imza kampanyası başlattı. Torba Yasada Neler Var? Ekonomik açıdan zor durumda olan Bangladeş'te elektrik tasarrufu için okul ve çalışma saatleri azaltıldı. ABD'de borç tavanı müzakereleri yine tıkandı