Sağlık
05 Eylül 2022 ( 14 izlenme )
Reklamlar

Yaşa Göre Obezite Sınırı

Sağlıklı bir yaşam için vücut ağırlığının vücut kitle indeksine uygun sınırlar içinde olması gerekir. 

Kişi sağlıklı değerlerden uzaklaştıkça yaş ne olursa olsun hastalık riski artar ve yaşam konforu azalır. Obezite, dünya genelinde artan fast food tarzı yeme ve azalan egzersiz ile çağın hastalığıdır. 

Fast food tüketiminin artması yağlanmayı artırır ve kişinin vücut ağırlığının boy ve yaşa karşılık gelmesi gereken sınırların dışına çıkmasına neden olur. Obezite noktasına ulaşmış yetişkinler ve çocuklar bir an önce tedavi edilmelidir. 

"Yaşa göre obezite sınırı kaç kilo?" diye soruyorsunuz. Detaylara göz atabilirsiniz.

Obezite nedir? Obezite kaç kiloda başlar?
Obezite, metabolizmayı bozmak için vücutta çok fazla yağ birikmesidir. Kilosu vücut bölgesinden fazla olan bir kişi obez olarak kabul edilir. Vücut kitle indeksi değeri yetişkinlerde obeziteyi belirlemek için kullanılır. 

Vücut ağırlığının santimetre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle hesaplanan bu değer 30 kg/m2'den itibaren obeziteyi ifade eder. Obezite kilo olarak değil, kişinin kilosunun boyuna oranı ile değerlendirilir. 

Çocuklarda obezite, BMI değil, standart büyüme çizelgeleri kullanılarak hesaplanır. Obezite değerini belirlemek için tablodan çocuğun yaşı ve boyu alınır ve boyunun hangi yaşta 50p değerine karşılık geldiği kontrol edilir. Elde edilen yaşa göre ağırlık tablosundan yaşa göre ağırlık yüzdesi, yani p değeri kontrol edilir. Boy ve yaşa göre vücut ağırlığı 97p ve üzerinde ise kişiler obez olarak kabul edilir.

Obezite tedavi yöntemleri nelerdir?
Obezite tedavisinin temeli yağ kaybıdır. Yağ kaybı için kişinin vücudundaki fazla kilolardan kurtulması gerekir. 

Fiziksel aktiviteyi artırmak, kalori alımını azaltmak, sağlıklı yiyecekleri seçmek gibi önemli değişiklikler kilo vermeye yardımcı olur, ancak bazen bu yöntemler tek başına obezite için yeterli değildir. Kişinin kendi kullandığı yöntemler süreci uzatabilir veya başarısız olabilir. 

Kilo vermek için çeşitli yöntemler kullanılabilir ancak bunların tıp uzmanları ve beslenme uzmanları tarafından seçilerek uygulanması gerekir. 

Uzmanlar tarafından kullanılan yöntemler arasında diyet ve obezite cerrahisi yer almaktadır. Kullanılacak yöntem kişiye özel belirlenir ve uzman sağlık personeli tarafından uygun analizler yapılarak kişinin ihtiyacına göre en uygun yöntem seçilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yaz aylarında sağlığımız için nelere dikkat edilmeli? Hepatit Aşısı. Kronik Enfeksiyonu Yüksek Oranda Engelliyor ABD'den Yapay Damla Uyarısı Kortizon hangi hastalıklarda kullanılır?