Ekonomi
19 Mayıs 2022 ( 20 izlenme )
Reklamlar

Zorunlu trafik sigortasında teminatlar iki katına çıkarıldı

Zorunlu trafik sigortasında teminatlar iki katına çıkarıldı.

SEDDK, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik'te oluşturulan değişikliklere açıklık getirdi. SEDDK’dan oluşturulan açıklamada, gerçekleşen planlama ile vasıta rayiç değerleri ve hasar maliyetlerinde yaşanan ilerlemeler ehemmiyete alınarak mecburi trafik sigortası asgari teminat limitlerinin iki katına çıkarıldığı belirtildi.

Zorunlu trafik sigorta düzeneğinin sürdürülebilirliğini teminen azami primlerde de revizyona gidildiği aktarılan açıklamada, "Yapılan yönetmelik farklılığı ile 1 Temmuz 2022'da itibaren uygulanmak üzere, mecburi trafik sigortaları kapsamında karşılanan parasal zararlar amacıyla geçerli vasıta başına oluşturulan teminat limiti 50 bin TL’den 100 bin TL’ye, kaza başına oluşturulan teminat limiti ise 100 bin TL’den 200 bin TL’ye yükseltildi." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada bunlar kaydedildi:

"Yapılan teminat artışı ile beraber, sıhhat giderleri ile sakatlanma ve ölüm güven sınırları ise 500 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltildi. Sigorta koruması 2 katına çıkarılarak trafik kazalarında zarar gören hak sahiplerine daha geniş bir güven sağlanacaktır. Sigorta teminat limitlerinin 2 katına çıkarılmasına bağlı olarak, sigorta şirketleri doğrultusunda mecburi trafik sigortaları teminat kapsamı içerisinde ödenen hasarları karşılayacak düzeyde primlerin tahsil edilmesine yönelik aktüeryal dengenin oluşturulabilmesi ve nihayetinde mecburi trafik sigorta düzeneğinin sürdürülebilirliğini teminen azami primlerde de revizyona gidildi."

"İklim amacıyla kararlı adımlar atıyoruz"
Açıklamada, vasıtaların olası olan en iyi teknolojiye ve en düşük karbondioksit emisyon değerlerine sahip olmaları gerektiği belirtildi.

Çevre ve sağlığın korunmasının sürdürülebilirliğin ön planda bulunduğu ve bölgesel etkilerin ehemmiyete alındığı bir ekonomik yapıya geçiş bakımından ehemmiyet arz ettiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Buradan hareketle, SEDDK olarak düşük ya da sıfır emisyonlu araçların mecburi trafik sigortası fiyatlaması adımında pozitif bir ayrışma yaparak bu araçların tüketiminin prim indirimi yolu ile teşvik edilmesini hedefliyoruz. Bu nedenle yönetmelikle oluşturulan planlama ile vasıtaların yakıt cinsine ve emisyon değerlerine göre indirim ya da artırım program yetkisi yüzde 20’ye yükseltildi. Konuya dair teknik çalışmaların tamamlanmasının akabinde ise emisyon değerleri düşük olan birtakım vasıtalara prim indirimi programına başlanacaktır."

TSB'den destek
Düzenleye destek veren Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) doğrultusunda Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik'te oluşturulan değişikliklere dair, "Son bir senede yedek parça fiyatlarındaki ve vasıta değerlerindeki yükseliş nedeniyle hasar maliyetleri yüzde 89 seviyesinde arttı. Burada bir planlama yapılması mecburilik halindeydi ve süreçte SEDDK ile görüş alışverişi içerisindeydik. TSB olarak varoluş amacımız tarafında ürünleri sigortalılarımız lehine ilerleten bu adımları önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Son bir senede yedek parça fiyatları ve araç değerlerindeki artış nedeniyle hasar maliyetleri yüzde 89 seviyesinde yükseldi. Burada bir planlama yapılması mecburilik halindeydi ve süreçte SEDDK ile görüş alışverişi içerisindeydik. TSB olarak varoluş amacımız tarafında ürünleri sigortalılarımız lehine ilerleten bu adımları önemsiyoruz" diyen Obalı, yönetmelikle ‘eksik sigorta’ya da çözüm üretildiğinin altını çizerek, "50 bin TL parasal, 500 bin TL bedeni tazminat rakamları 2 katına çıkarak 100 bin TL ve 1 milyon TL’ye ulaştı" diye konuştu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Piyasalarda bugün Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları Özel hastaneler Bakan Bilgin'in hedefi oldu: Vatandaşın parasını talan ediyorlar, onları kapatmak için uğraşıyoruz. Cari açık 12 aylık rekoru kırarak 45 milyar doları aştı