30 bin yıl önce ölmüş bir çocuğun yüzü ortaya çıktı
Bilim adamları, 30 bin yıldan daha uzun bir süre önce ölen 8 yaşındaki Neandertal bir çocuğun yüzünü yeniden oluşturdu. Çocuğun kafatası 1938'de Özbekistan'daki Tesik Taş Mağarası'nda bulundu. Yapılan çalışma, bir Neandertal kafatasından bulunan fosilin ilk kez üç boyutlu olarak gösterimi olarak tarihe geçmiş görünüyor.
Çin'deki Jilin Üniversitesi ve Rusya'daki Moskova Devlet Üniversitesi liderliğindeki bir ekip, dünyada ilk kez bir Neandertal kafatasını üç boyutlu olarak yeniden yapılandırdı.
Araştırmacılar, ortaya çıkan portrenin Avrasya'daki tarih öncesi insanların yüz şeklini ve Orta Asya'daki Neandertallerin morfolojik özelliklerini açıkça gösterdiğini söyledi.
"1938'de bulundu"
Ancak 1938 yılında Özbekistan'daki Tesik Taş Mağarası'nda bulunan kafatası, Asya'da keşfedilen ilk Neandertal fosili ve Asya'daki tek tam korunmuş Neandertal kafatası fosilidir.
TesikTaş 1 olarak adlandırılan kafatası, mağaradaki sığ bir çukurda beş çift Sibirya dağ keçisi boynuzu ve bir kuş iskeleti ile birlikte bulundu. Bu onun ciddiyetle gömüldüğünü göstermektedir.
Ancak kafatasının bir Neandertal çocuğuna ait olduğu, 2021 yılında Almanya'daki Mac Plank Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya kadar bilinmiyordu.
Alman uzmanlar, kafatasının ön kemiğini analiz ettiler ve şeklin daha önceki Neandertal kafataslarıyla eşleştiğini buldular. DNA analizi, TesikTaş'ın 1 adet Neandertal tipi mtDNA taşıdığını kanıtladı.