Ana Sayfa
12 Ekim 2022 ( 21 izlenme )
Reklamlar

Arı sokmasına ne iyi gelir?

Açık hava ve kır aktiviteleri özellikle bahar ve yaz aylarında eğlenceli olduğu için tercih edilen aktivitelerdir. Bu aktivitelere alerjisi olan kişiler bazı konularda dikkatli olmalıdır. Özellikle orman ve bitki örtüsünün yoğun olduğu ve bitki çeşitliliğinin yüksek olduğu bölgelerde arı sokması riski vardır. 

Arılar genellikle saldırgan değildir. Ancak bazı durumlarda insanların bazı hareketlerini tehdit olarak algılayabilirler ve kendilerini savunmak için iğneyi vücutlarına sokarak arı sokması denilen bir duruma neden olabilirler. Bu pek çok kişi için kolay bir sorundur ve evde yapılabilecek bazı doğal yöntemler ve önlemler yardımıyla arının soktuğu bölge kısa sürede sakinleştirilebilir. 

Ama özellikle arılara alerjisi olan kişilerde durum anafilaksi denilen şok bir tabloya ilerleyip ölüme kadar varabilecek oranlarda olabiliyor. Bu nedenle arı sokması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurarak muayene olmanızda fayda var.

Arı sokmasında ne yapılır?
Arı sokmalarının neden olduğu sorunlar kişiden kişiye değişir. Arı sokması sonrası belirtiler, hafif ağrı, kaşıntı, sokma bölgesinin ısınması gibi basit semptomlardan şiddetli alerjik reaksiyonlara kadar değişebilir. Genel olarak, arı sokmasına alerjisi olan kişilerde semptomlar daha şiddetlidir. 

Aynı zamanda, ilk arı sokmasından sonra, alerjisi olan kişilerde ikinci veya üçüncü sokmadan sonra daha şiddetli reaksiyonlar meydana gelebilir. Alerjilerle birlikte arı sokmalarının sayısı da yaşanan semptomların şiddetini etkileyen bir diğer faktördür. Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölür ve sadece bir kez sokabilir. 

Ancak eşekarısı ve yaban arısı gibi farklı arı türleri birden fazla kez sokabilir ve sonra yaşayabilir. Arı sokması durumunda öncelikle panik yapılmamalı, mümkünse bölgede meydana gelen reaksiyonlar dikkatle incelenmelidir. 

Yakınlarda bir sağlık tesisi varsa başvurulmalı ve kontrol edilmelidir. Daha önce arı sokması geçirmiş ve herhangi bir ciddi yan etki yaşamamış kişiler genellikle alerjik değildir. Bu kişiler, aşağıda belirtilen bazı ev önlemleri ile sorunun üstesinden gelebilirler. Ancak alerjik reaksiyon belirtileri yaşayan kişiler hemen sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.

Arı sokmasından sonra şişmeye ne iyi gelir?
Arılara alerjisi olmayan ve arı sokması sonrası ciddi semptomlar gelişmeyen hastalar için evde alınabilecek basit önlemlerle çevresel reaksiyonlar kolaylıkla hafifletilir. 

Öncelikle arının bıraktığı iğnenin çıkarılması gerekir. Bunu tırnaklarla kaşıyarak kolayca yapabilirsiniz. İğnenin hemen çıkarılması, toksinlerin iğneden salınmasını önleyerek reaksiyonların daha da kötüleşmesini önleyecektir. 

Daha sonra sokma bölgesi sabun ve su ile iyice temizlenmelidir. Arının soktuğu bölgeye buz uygulamak, zehirin vücudun emilimini azaltmada oldukça etkilidir. Mümkünse soğuk kompres ve buz da kullanılabilir. Bu uygulama şişliklerin azalmasında da etkilidir.

Yıllardır kullanılan yöntemler, bilimsel araştırmalarla desteklenmeyen yöntemler olmasına rağmen, çoğu durumda kullanılmaktadır ve faydaları nedeniyle halk tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu uygulamalardan bazıları şunlardır:

Bal: Arı sokmasından sonra yara iyileşmesini hızlandırmak, ağrı ve kaşıntıyı azaltmak için sokma bölgesine bal uygulamak yaygın bir evde tedavi yöntemidir. Uygulanan doğal bal bir bandajla kapatılıp bir saat bekletilebilir.

Sirke: Arı zehrini nötralize edebilen sirke, zehrin etkilerini azaltmak ve sokmalara bağlı komplikasyonları hafifletmek için kullanılabilir. Bunu yapmak için, sokma bölgesi sirke ile dolu bir kapta yaklaşık 15 dakika tutulabilir veya sirkeye batırılmış bir pamuk topu sokulabilir ve sokma bölgesine uygulanabilir.

Kabartma tozu: Arı zehirini nötralize eden ve ağrı, şişme ve yanma gibi komplikasyonları azaltmaya yardımcı olan bir diğer uygulama ise kabartma tozu ve su ile yapılan bir macundur. Su ve kabartma tozu karıştırıldıktan sonra hazırlanan macun sokma bölgesine sürülür ve bandajla kapatıldıktan sonra 15 dakika bekletilebilir.

Diş macunu: Arı zehrini etkisiz hale getirmedeki etkisi hala tartışılsa da diş macunu kullanımı her evde bulunan ve kolay erişilebilir bir başka evde bakım yöntemidir. Tıpkı kabartma tozu macunu gibi, diş macunu da ısırığa sürülür ve bir süre bekletilir, ardından su ile durulanır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sepsiste erken teşhis hayat kurtarıyor BAE'nin Türkiye'ye yapmayı planladığı yatırımlar netleşiyor! Fedon Denize Düştü! Ağır abi kimliğiyle tanınan Fatih Kısaparmak'ın zor anları! Ne yapacağını bilemedi