Göz Sağlığı
Önemli organlarımızdan olan göz, görmemizi sağlar. Gözlerinizin görmediğini bir düşünsenize, düşüncesi bile çok zor değil mi? Peki gözlerinizi korumak için neler yapıyorsunuz? Göz sağlığınıza dikkat ediyor musunuz? Sizler için gözümüzün sağlığı için neler yapmamız gerektiğine değineceğiz.
1 Bilgisayar başında çok uzun saatler oynanan bilgisayar oyunları gözünüzde, kuruluk ve alerji yapabilir. Ayrıca uzağı görememe kusuru ortaya çıkabilir.
2 Göz hastalıklarının belirtileri gözünüzde ağrı, kaşıntı, gözde sulanma, bir şeyi okurken zorlanma, yazıların hep birbirine karışması, gözlerinizi kısarak bakma, başınızı eğerek okumanız, odaklanmada problem yaşamanız gibi rahatsızlıklardır. Eğer bu şikayetleri yaşıyorsanız, bir göz hastalığına sahip olabilirsiniz.
3 Bebeğinizin gözünüzde hiçbir şikâyeti olmasa bile 1 yaşına geldiğinde muayene ettirmeniz faydalı olacaktır. Çünkü bu muayene bebeğinizi göz tembelliğinden koruyacaktır.
4 Makyaj malzemelerinizi başka insanlarla ortak kullanmayınız. Göz nezlesi göz farları, göz kalemi ve rimel gibi makyaj malzemelerinin ortak kullanımı ile bulaşabilir.
5 Çalışma ortamınızda sarı ışık kullanmayı tercih ediniz.
6 Renkli gözlü kişiler genellikle güneş ışığına karşı hassas olurlar. Gözlerinde kızarıklık olmaya başlar. Bu sebeple renkli gözlü kişiler güneş gözlüğü kullanmaya özen göstermelidirler.
7 Başka birinin gözyaşını silmemelisiniz. Çünkü bu kişinin gözünde kızarıklık, aşırı sulanma ve kapak şişliği var ise bulaşma riski taşır. Eğer temas ettiyseniz elinizi sabun ile temizleyiniz.
8 Bilgisayar başında çalışanlarda kuruluk ve alerji görülme sıklığı artacağı için aralıklı dinlenmeler ve sıkça göz kırpmak gerekli olacaktır.
9 Gözünüze aldığınız ani bir darbe veya gözünüze bir cisim kaçması durumda gözünüzü ovalamayınız. Bol su yıkayarak göz hekimine başvurunuz.
10 Başkalarına ait havlu, mendil gibi eşyaları kullanmayınız.
Göz Sağlığını Korumak İçin Hangi Yöntemler Kullanılmalıdır?
· Ceviz yapraklarını kaynatıp, elde edilen sıvıya temiz bir bez parçasını batırıp göz üzerine koyarsanız göz iltihaplanmalarını önleyebilirsiniz.
· Gül yapraklarıyla bir çay yaparak göz banyosu yaparsanız göz kanlanmasına ve göz nezlesine engel olabilirsiniz.
· Havucun içindeki betakaroten sayesinde gözleriniz korunur ve kuvvetlenir. Bu yüzden havucu bol tüketmelisiniz.
· Göz nezlesi denilen kaşıntı, batma, gözde kızarıklık, göz kapaklarının şişmesi, gözde kızarıklık gibi durumları içine alan rahatsızlıklarda günde bir dilim kavun ile pansuman yapılması iyi gelecektir.
· Rezene tozunu su ile karıştırıp, gözlerinize uygulayıp yıkandığınızda gözleriniz kuvvetlenir.
· Devetabanını suda kaynatıp gözlerinize pansuman yaparsanız, deri ve göz kapağı iltihaplarınızı önlemiş olursunuz.
· Taze kaya koruğu yapraklarının ezilmesi ile elde edilen sıvı, göz ağrılarını dindirir.
· Maydanozun suyu ile göz banyosu yaptığınızda, gözkapağınızdaki iltihapların iyileşmesine yardımcı olursunuz.
· Mürver ağacı kabuklarından yaptığınız çay ile, göz iltihaplarına engel olabilirsiniz.
· Peygamber çiçeği de göz hastalıklarına faydalıdır.
· Mine çiçeği suyu ile gözlerinizi yıkadığınızda iltihap yok olur.
· Üzerlik otu gözlerinizi kuvvetlendirir.