Küresel ısınma tehdidi altındaki Maldivler, yapay adalarla çare arıyor
Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinin yükseldiği Maldivler'de soruna yapay adalar gibi projelerle çözüm aranıyor.
Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesiyle en çok tehdit edilen ülkelerden biri olan Maldivler'de, sorunun çözümü için yapay ve yüzen adalar gibi projeler hayata geçiriliyor.
Maldivler Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nun ortasında, Hindistan ve Sri Lanka'nın güneybatısında yer alır ve 1192 adadan oluşur. Muson ikliminin hüküm sürdüğü ülkede adaların sadece 250'sinde yerleşim var.
Turkuaz denizi ve beyaz kumlu plajlarıyla ünlü 540.000 kişilik ülkenin geleceği, küresel ısınmanın neden olduğu yükselen deniz seviyeleri nedeniyle tehlikede.
AA muhabirine göre, küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Maldivler'de başkent Male dahil birçok adanın yüksekliği deniz seviyesinden yaklaşık 1 metre yükseklikte. Deniz seviyesi her yıl ortalama 3 ila 4 milimetre yükseliyor.
ABD Jeolojik Araştırmaları (USGS) ve ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından geçen yıl yapılan araştırmaya göre, mevcut küresel ısınma oranlarında, Maldiv adalarının yüzde 80'i 2050 yılına kadar dalgaların neden olabileceği sel baskınlarıyla kaplanacak. Altyapı ve temiz suyun yanı sıra kaynaklarına gelebilecek olası hasarlar nedeniyle yaşanmaz hale gelebilir. Böyle bir durumda insanların bulundukları bölgeleri terk etmeleri ve Sri Lanka ve Endonezya gibi ülkelere göç etmeleri beklenir. Bu, Maldivler'den büyük bir iklim göçü olacağı anlamına geliyor.
YAPAY ADA KÖPRÜ İLE BAŞKENTE BAĞLANDI
Bu eğilime karşı koymak için hükümetin uyguladığı ilk proje, Male'yi yarı doğal, yarı insan yapımı ve deniz seviyesinden 2 metre yükseklikte olan Hulhulmale adasına eklemek oldu.
12 yıldır Maldivler'de görev yapan iş geliştirme müdürü Ömer Ülke, Hulhumale'nin 1997'de doldurmaya başladığını belirterek, "Burası 4 kilometrekarelik bir alan, el işi semt diyebiliriz ya da yerel ada diyebiliriz. Bir havaalanı var ve ada köprü ile başkente eklendi." dedi.
Maldivler'e çalışmak için geldiği sırada muson yağmurlarının haftalarca sürdüğünü anlatan Ülke, "Eskiye göre daha az yağış var, muson yağmurlarında haftalarca süren yağışlar artık aralıklı ve daha seyrek görülüyor. Buradaki insanlar, iklim değişikliği konusunda herhangi bir önlem alınmamasına göre yüzde 50 daha fazla olabilir. Yıllar sonra yaşam alanlarını kaybedecekler. Parası yetenler başka ülkelerden, arsa veya ev satın alamayanlar ise devletten bir çözüm bulmalıdır” dedi.
YÜZEN ADA KURULMAYA BAŞLANDI
Karada yüzen bir ada da inşa ediliyor, inşaatı bu yıl başlayacak ve 2027'de tamamlanması bekleniyor. Brain Coral olarak adlandırılan bu beyin mercanı ismindeki proje, Maldivler'de 20.000 kişiyi barındırmayı hedefliyor. Proje, 200 hektar üzerinde 5.000 konut inşa edecek ve deniz seviyeleri yükseldikçe yüzen adanın denizden yüksekliği de artacak.
Başkente 10 dakikalık sürüş mesafesinde inşa edilecek olan yüzen adanın altında yapay mercan resifleri oluşturulacak. Adada evlerin yanı sıra oteller, restoranlar, hastaneler, mağazalar, okullar ve devlet binaları da bulunacak.
"BUNU YAPMAZSANIZ MALDİVLER GİBİ BİR ÜLKE OLMAYACAK"
Çevre ve iklim değişikliği çalışmalarına ağırlık veren Maldivler yönetimi, geri dönüşüm konusunda da bazı kurallar getirdi.
Vangaaru Adası'ndaki otelin yöneticisi Marc Gussing, hükümetin tüm otellere bir mektup gönderdiğini ve 31 Aralık 2022'ye kadar bazı atık yönetimi ve çevre koruma önlemleri almaları gerektiğini açıkladı.
Gusing, şöyle devam etti:
“Yakında tesise getireceğimiz ekipmanlarla temiz su üretimini ve geri dönüşümünü sağlayacağız. Aynı zamanda odalarda kullanılan sabun ve şampuan gibi malzemeleri, içine koyduğumuz plastik ambalajları da geri dönüştürülmüş malzemelerden yapacağız. Plastik şişeleri cam şişelerle değiştiriyoruz. “Bence en iyi atık yönetimine sahip ülke olacak. Çünkü Maldivler gelirlerini turizmden ve doğal güzelliklerden sağlıyor. Bunu yapmazsak ve çözüm aramazsak Maldivler adında bir ülke olmayacak." dedi.