Dünya
14 Temmuz 2022 ( 12 izlenme )
Reklamlar

Küresel piyasalar endişeli! resesyon beklentisi devam ediyor!

Artan durgunluk endişeleri küresel piyasaları tedirgin ederken, dünya genelinde ekonomilerin durumuna ilişkin makro ekonomik verilerin piyasalardaki oynaklığı daha da artıracağına dair endişeler var.

ABD'de durgunluk endişeleri artmaya devam ediyor.

ABD tahvil piyasaları dün alım duruşunda bulunurken, ABD 10 yıllık ve 3 aylık Hazine tahvil getirileri arasındaki fark Ocak 2021'den bu yana ilk kez 100 baz puanın altına düşerek yüzde 0.99'a geriledi.

ABD swap piyasalarında fiyatlamada, 10 yıllık tahvilin 3 aylık vadeli oranı ile 3 aylık Hazine bonosunun 3 aylık vadeli oranı arasındaki fark eksi yüzde 0,35'tir ve yüzde 0,35 olarak değerlenmeye devam etmektedir. Önümüzdeki 6 ila 18 ay içinde ülke bu verilere göre ekonomik durgunluğu göstermektedir.

Dolara olan talebin artmasıyla (DXY) Dolar Endeksi 31 Ekim 2002'den bu yana en yüksek seviyesi olan 106.8'e yükselirken, ilgili endişelerin dolar talebini desteklemeye devam etmesi bekleniyor.

Analistler, ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyona girme olasılığının yüzde 40'a yakın olduğunu ve Federal Rezerv'in (Fed) gelecek yıl şahin duruşunu sona erdirebileceğini ve Mart ortasına kadar yılda iki kez indirime gitmek üzere faiz oranlarını kademeli düşüreceği ifade edildi. 

ABDÇin tarifelerinin kaldırılmasına yönelik girişimler piyasalar tarafından memnuniyetle karşılansa da, gıda, akaryakıt ve konut gibi sektörlerin tarifelerin kaldırılmasından fayda sağlayamayacağı değerlendirmelerinin ağırlık kazanmasıyla haberin etkisi sınırlı kaldı. 

Emtia fiyatları, küresel ekonomik aktivitenin durgunlaşacağına dair korkular arasında dün sert bir satış yedi.

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 9,6 düşüşle 10 dolardan fazla düşerken, bakır fiyatı dün Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyesi olan 3,40 dolara düştü. Altın ons fiyatı da yüzde 2,38 düşüşle 1.765 dolara düştü.

Temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımı ihtimali para piyasası fiyatlaması üzerinde yüksek fiyatlanmaya devam ederken, Eylül toplantısında faiz artırımının 50 baz puan olacağı kesin olarak kabul edildi.


Öte yandan New York borsası, dün açılışta yüzde 2'den fazla düştükten sonra, düşen enerji maliyetleri ve düşen tahvil getirilerinin şirket değerlemeleri üzerindeki baskıyı hafifleteceği beklentileriyle kayıplarının önemli bir bölümünü telafi etti.

Bu gelişmelerle birlikte New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki S&P 500 endeksi yüzde 0,16, Nasdaq endeksi yüzde 1,75 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,42 düştü. ABD'de endeks vadeli sözleşmeleri yeni güne sınırlı düşüşle başladı.

Avrupa'da durgunluk endişelerinin artması, enerji arzındaki sorunlar ve siyasi gelişmeler risk iştahını da olumsuz olarak etkilemeye devam edebilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Muş'tan batı illerine kurban dağıtımı başladı İran'da 10 yıl önce şiddet gördüğü kocasını öldüren kadın idam edildi Microsoft'tan 'sınırsız izin' dönemini çalışanlar için start verdi. İngiltere sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı yapıyor