İstanbul'da 14 Haziran Çarşamba günü hafif yağmur yağabilir, hafta parçalı bulutlu ve güneşli geçecek. 1819 Haziran Marmara bölgesi geneli için yağışlı olabilir (bu tahmini takip etmekte fayda var). İstanbul'da haftanın büyük bir bölümü güneşli geçecek ancak Pazartesi öğle saatlerinde hafif yağış başlayabilir. 1415'e kadar zayıflayarak yağabilir.
Batı ve Orta Karadeniz kıyıları Pazartesi sabahından itibaren yağışlı, Antalya ile Konya arasında sabah saatlerinden itibaren yağış görülebilir.
Ankara'da şiddetli sağanak yağışlar çeşitli ilçelerde sellere neden olmakta, geniş alanlara şiddetli yağışlar düştüğünde büyük ilçesi olan şehirlerde (Sivas, Ankara, Kayseri, Denizli, Afyon) sel baskınları kaçınılmaz hale gelmektedir.
Meteorolojide bir noktaya 10 milimetre ve üzeri (metre kareye 10 kg olarak da ifade edilir) yağış düşecekse bu bölgeye "şiddetli sağanak" uyarısı verilir ve yağmurla birlikte dolu da beklenmelidir.
Bu uyarıların ciddiyetini ve halka iletilirken kullanılacak renk tonlarını tanımlayan dünya çapında bir fikir birliği yoktur. Ülkelerin meteoroloji kuruluşları bu yağışları yıllara ait ölçümler ve topoğrafyaya yapacakları etki ile sınıflandırmaktadır. Buna üzülsek ve üzülsek de Türkiye şartlarında her “sağanak” risk anlamını taşıyor. Hangi köprüyü su bastı, hangi dere taştı merakla bekliyoruz.
Yeni haftada şiddetli yağışlar tüm Anadolu'ya yayıldı ancak doğuya çekerek devam edecek, bu hafta özellikle Pazartesi ve Salı günleri olmak üzere AnkaraKars arasındaki her merkez yağış altında kalacak gibi görünüyor. Yine öğle saatlerinde şiddetini artıran yağmurlara hazırlıklı olmakta fayda var.
Not: Ankara'da olduğu gibi 1 saatte 38 milimetre yağış alan şiddetli sağanakların tavan yükseklikleri doludan doluya dikey alan sağlar. Yukarı ve aşağı hareketin aradığı yeterince uzun bir menzil ile, tıpkı küçük bir misketi yukarı çevirip tuttuğumuz ve tekrar fırlattığımız zamanki gibi. Tek fark, dolu taşının aşağı yukarı hareket ettikçe büyümesidir.
Kaba taneler haline gelebilir. Bu durumda, bulutun kaldıracı (yukarı) o kadar güçlü olabilir ki, 100 g dolu tanesini tekrar gökyüzüne yükseltebilir. Tahmin edilebileceği gibi bir süre sonra sistem enerjisini kullanarak büyük dolu taneciği yerçekimi gibi etkilerle olabildiğince hızlı bir şekilde yeryüzüne düşer.
Önümüzdeki aylarda daha da ısınacak olan topraklarla birlikte bu olayların daha da sıklaşmasını beklemeliyiz. Yıllardır araştırılan ve anlaşılmaya çalışılan iklim krizinin önemli bir etkisi de havadaki enerjinin artması.