Ana Sayfa
26 Eylül 2022 ( 14 izlenme )
Reklamlar

Sıtma hastalığı

Sıtma hastalığı, ılıman iklime sahip bölgelerde ortaya çıkabilen paraziter bir hastalıktır. İnsandan insana bulaşabilmesi için kan teması olması gerekir. Sivrisinekler sıtma parazitini taşıyarak hastalığa neden olabilir. Acil bir halk sağlığı sorunu olmasına rağmen aşılarla önlenebilen ve ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Sık sık diğer ülkeleri ziyaret eden insanlar sıtmaya karşı dikkatli olmalıdır.

Sıtma nedir?
Sıtma, sivrisinekler tarafından bulaşan bir parazitin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike oluşturabilir. Afrika ülkelerinde daha yaygın olmasına rağmen, sıtma diğer ülkelerde de bulunur. Çocuklarda veya yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Sıtmalı ülkeleri ziyaret eden insanlar hastalığı yayabilir ve başka yerlerde ortaya çıkmasına neden olabilir.

Sıtmaya neden olan sivrisinekler ve parazitler sıcak iklimlerde gelişir. Bu hastalığın en yaygın olduğu bölgeler Afrika, Güneydoğu Asya, Orta Doğu, Güney Amerika ve Okyanusya'dır. Yurtdışına seyahat etmeyi düşünen kişiler, seyahat edecekleri bölgeleri önceden araştırarak hastalıktan korunmak için önlem alabilirler.

Sıtmaya ne sebep olur?
İnsanlarda sıtmaya Plasmodium adı verilen bir parazit türü neden olur. Bulaşıcı hastalık sınıfında bir sağlık sorunudur. Hastalığın yayılmasına dişi sivrisinekler neden olabilir. Sıtmalı bir kişiyi ısıran sivrisinek, parazit kanını içer ve sağlıklı bir kişiyi ısırdığında parazit kanını onlara iletir. Sağlıklı bir insanın vücudunda parazitler çoğalmaya başlar. Kanı sivrisinek tarafından bulaşan bir kişide sıtma bu şekilde ortaya çıkabilir.

Sıtma, parazit içeren kan yoluyla bulaşabilir. Hamile kadınlar paraziti anne karnındaki bebeğe bulaştırabilir. Sıtma parazitinin bulaştığı iğnelerin kullanılması da etkilidir. Hastalık, enfekte bir kişiden kan nakli ve organ nakli yoluyla da yayılabilir.

Sıtma nasıl tedavi edilir?
Sıtma hastalarının tıbbi yardıma ihtiyacı olabilir. Hastalığın yaygın olduğu bölgelerde yaşarken veya seyahat ederken ateşiniz çıkarsa, bunu ciddiye almanız gerekebilir. Herhangi bir semptom olmasa bile tedavi gerekebilir. Özellikle, bazı insanlar sıtmaya daha ciddi şekilde yakalanabilir. Sıtma açısından yüksek risk grubuna dahil olan bireyler şu şekilde belirtilebilir:

  • Bebekler,
  • Küçük çocuklar,
  • 65 yaş üstü kişiler,
  • Çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler,
  • Sıtma bölgelerine seyahat eden aşılanmamış kişiler
  • Hamile kadınlar ve karnındaki bebekler.
Sıtma, bulaşmadan önce aşı ile önlenebilir ve bulaşma sonrası ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Tedavinize uzman doktor karar verir. Parazitin türü, semptomların şiddeti, ikamet edilen ülke ve hastanın yaşı tedavi yönteminin belirlenmesine yardımcı olabilir. 

Farklı işlevleri olan sıtma tedavisinde kullanılabilecek ilaçlar vardır. Hidroksiklorokin, Klorokin, Artemisinin, Plaquenil, Meflokin gibi etken maddeli ilaçlar bunlardan bazılarıdır. Bununla birlikte, parazitler zamanla antimalaryal ilaçlara direnebildiğinden, tıp dünyasına yeni ilaç türlerinin tanıtılması gerekebilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Alman Parlamentosu Türkiye için Saygı Duruşundaydı Kartepe'ye bu yıl beklenen kar yağmadı, henüz kayak sezonu açılmadı. Aralıklı Oruç Hakkında Yeni Araştırma DEM partisi İstanbul'dan aday gösterme kararı aldı, isim Pazar günü açıklanacak