Ana Sayfa
26 Temmuz 2022 ( 36 izlenme )
Reklamlar

Yenidoğan ve Bebeklerde Kalp Hastalıkları Nedenleri ve Tedavisi

Doğuştan kalp hastalık belirtileri
Doğuştan kalp hastalıkları ile çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, rutin kontroller sırasında veya ebeveynler tarafından fark edildiğinde tanısal olabilir. 

Bunların en önemlileri yenidoğan ve bebeklerde emzirme sırasında yorgunluk, terleme ve zayıf emme ve buna bağlı olarak kilo almada güçlüklerdir. Sık nefes alma, zor nefes alma ve buna bağlı olarak morarma, yorgunluk, göğüs ağrısı başlıca semptomlar arasında sayılabilir. Sonuç olarak, belirtilere gelişimsel bozukluklar ve bebeğin huzursuzluğu eklenir.

Doğuştan kalp hastalıkları nedenleri
Doğuştan kalp hastalıkları genetik, metabolik ve teratojenik faktörler neden olabilir. 

Genetik faktörler: Doğuştan kalp kusurlarının yaklaşık yüzde 9'unu oluşturur. Kromozomlardaki kırık ve kırıklar bu hastalıklara neden olur Metabolik faktörler: Maternal metabolik hastalıklar (örneğin diyabet) doğuştan kalp kusurlarının yüzde 12'sini oluşturur. Annedeki metabolik hastalıklar, bebekte doğuştan kalp kusurları riskini artırır. Bu tür gebelikler dikkatle izlenmeli ve gerekirse erken müdahale mümkün olmalıdır. Sağlıklı bir gebelik için annenin bu maddelere dikkat etmesi ve mümkün olduğunca bunlardan uzak durması gerekmektedir.

Kalp nasıl çalışır?
Kalp, ikisi sağda, ikisi solda olmak üzere dört odaya bölünmüştür. Kalp, sağ ve sol taraflarını farklı görevler için kullanır, vücuda kan pompalar. Kalbin sağ tarafı, pulmoner arter adı verilen damarlar aracılığıyla kanı akciğerlere taşır. Akciğerlerde kan oksijen alır ve daha sonra pulmoner damarlar yoluyla kalbin sol tarafına geri döner. Kalbin sol tarafı daha sonra kanı orta ve oradan da vücudun geri kalanına pompalar.

Kalp kusurları nasıl gelişir?
Hamileliğin ilk zamanlarında özellikle ilk altı haftasında bebeğin kalbi şekillenmeye ve atma eyilimini göstermeye başlar. Hamileliğin bu kritik noktasında, kalbe giden ana kan damarları da oluşmaya başlar. Bebeğinizin gelişiminde bu noktada kalp kusurları gelişebilir. Araştırmacılar bu kusurların çoğuna neyin neden olduğundan tam olarak emin değiller, ancak genetiğin, belirli tıbbi koşulların, belirli ilaçların ve sigara içme gibi çevresel faktörlerin rol oynayabileceğini düşünüyorlar.

Doğuştan kalp hastalıkları tedavisi
Tüm bu hastalıkların ardından ortaya çıkan soru ise “doğuştan kalp hastalığının tedavisi var mıdır?” sorusudur. 

Bu konuda başarılı sonuçlar alınmakta ve başarı oranı her geçen gün artmaktadır. Bazı kalp hastalıkları sadece bebek büyüdükçe ve geliştikçe gözlenir ve kendiliğinden iyileşir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi yeterli olur ve iyileşme sağlanır. Cerrahi müdahale gerektiren durumlar için uygun cerrahi prosedürler kullanılır ve izlenir. Doktorun hastalığın durumuna, şiddetine ve seyrine göre karar verdiği uygun tedavi yöntemi tercih edilmelidir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bedevinin Duası.. Cilt sağlığı ile yaşa bağlı hastalıklar arasında ilişki nedir? CHP'li milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde telefonu çekiçle kırmasına Meclis Başkanı Şentop'tan tepki: Kürsüdeki hasar tazmin edilecek HASTALARA ŞİFA VEREN DUALAR..